Een comfortabel huis en een lagere energierekening

Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat 50% van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B. Dit is een uitstekend resultaat, maar het betekent ook dat de andere 50% de komende jaren nog moet worden aangepakt. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende deuren en deur/kozijn-combinaties een belangrijke rol. Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een iets dikkere deur van 54 mm neemt de isolatiewaarde aanzienlijk toe. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

 

Technisch achterhaald product

Voor nieuwbouwwoningen is de deur met een dikte van 54 mm al twintig jaar de standaard. In bestaande woningen worden technisch achterhaalde en slecht isolerende 38 mm deuren nog vaak vervangen door nieuwe, nagenoeg net zo slecht presterende 38 mm deuren. Terwijl het toepassen van een iets dikkere, hoogwaardig isolerende deur met HR++ glas en dichtingen, een veel beter resultaat geeft. De beperkte meerkosten voor een 54 mm dikke deur worden hierdoor in korte tijd terugverdiend.

 

Meerjarenonderhoudscontract

Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt in het prestatiecontract met de VGO-partijen te vaak verzuimd om maatregelen voor energielabelverbetering vast te leggen. Hier is een belangrijke rol voor de corporatie weggelegd. Zonder duidelijke vermelding worden deuren van 38 mm dik teruggeplaatst, terwijl die op de middellange termijn alweer vervangen moeten worden om de isolatiewaarde van de woning op peil te houden.

 

Isolatieklasse verschaft helderheid

Aan een deur zelf kun je de eigenschappen niet aflezen. Vanaf april 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel ook de isolatieprestatie van de deur zichtbaar. Door het label met de QR-code, die aan de scharnierzijde van deur is aangebracht, te scannen zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur. Door toevoeging van de isolatiewaarde maken we inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de vooraf gestelde eisen. Alle bij GND aangesloten fabrikanten hanteren dit label en maken de isolatieklasse van de deur hiermee voor iedereen zichtbaar.

 

De opgestelde en gehanteerde isolatieklassen zijn:

 

 

Door het aanbrengen van het label wordt het voor iedereen een stuk eenvoudiger om te controleren wat in de woning is toegepast. Ook bij controle door een energieadviseur is nu eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft en wat de werkelijke isolatiewaarde is die kan worden meegenomen in de berekening van de woningindex.

 

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren.

 

Meer informatie?

Kijk op de website van GND.