(On)zichtbare akoestiek voor thuis

Optimaliseer de ruimteakoestiek met naadloze akoestische plafondoplossing

Gezondheid en welzijn worden, mede door de coronacrisis, steeds belangrijker. Ook ons interieur en ruimtebeleving krijgen meer aandacht. Logisch, want we zijn meer tijd gaan doorbrengen in huis. We wisten allang dat een slechte akoestiek op kantoor niet bevorderlijk is voor de productiviteit en concentratie. Echter, thuis letten we daar een stuk minder op. Toch valt daar ook wel wat te verbeteren. Tijd om de ruimteakoestiek thuis eens onder de loep te nemen.

Niet alleen zijn we vaker thuis, maar ook langere tijd en met meer mensen. Diverse gezinsleden maken intensiever gebruik van de beschikbare ruimte en produceren samen meer geluid. Daardoor raken we sneller geïrriteerd, met name als het geluid verergerd wordt door ruimteakoestiek die vaak te wensen overlaat. Het thuiswerken en het houden van online meetings combineren met het schoolwerk van kinderen, vormen een uitdaging en trekken een enorme wissel op je concentratie en flexibiliteit.   

Ruimteakoestiek thuis

Onze strakke inrichting tegenwoordig, met veel harde materialen, weinig meubilair en veel ramen is weliswaar leuk voor het oog, maar een drama voor het oor en zorgt voor extra nagalm, hardere geluiden en “flutterecho’s”. Kortom; een slechtere ruimteakoestiek en een onaangenamere geluidsbeleving. Zeer onprettig voor de gezinsleden die in dezelfde ruimte werken, studeren of recreëren.

Het oog wil ook wat!

Behalve het functionele aspect van geluidsdemping is ook het esthetische aspect belangrijk voor de ruimtebeleving, omdat de akoestische materialen daarop een decoratieve aanvulling vormen. Deze materialen kunnen het geheel completeren door enerzijds een contrasterend effect te geven, ófwel door juist zodanig op te gaan in de ruimte dat ze als het ware onzichtbaar aanwezig zijn en stilletjes hun werk doen. Je ziet ze niet, maar je hoort het effect wél!

Het is inherent aan akoestische materialen dat deze zacht en dus kwetsbaar zijn. Een plafond is dan ook de aangewezen plek om een akoestische oplossing in te verwerken, mede door de ruimte die beschikbaar is in een plafond. Echter werpt dat dan meteen weer een ander probleem op, namelijk: wat doe je met alle buizen, lampjes en spots?

Naadloze akoestische spray-on oplossing

Met de naadloze akoestische spray-on oplossingen van Asona is dit probleem verleden tijd. Asona heeft hiervoor namelijk de volgende naadloze, geluidsabsorberende  oplossingen ontwikkeld die in korte tijd op het plafond kunnen worden toegepast. Beide oplossingen gaan naadloos op in het bestaande ontwerp en volgen de vorm van het bestaande plafond, of deze nu recht of rond is. 

Buizen, lampjes en spots naadloos geïntegreerd

Ronde vormen, zoals koepels, kunnen met beide systemen naadloos worden meegenomen in het spuitwerk. Spots en lampen kunnen prachtig worden geïntegreerd. Ook buizen en balken kunnen, desgewenst, worden meegenomen in het spuitwerk of er wordt omheen gewerkt zodat ze juist zichtbaar blijven. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen conform de wensen van de opdrachtgever én de akoestische eisen worden uitgevoerd!

Globaal zijn er twee systemen.

Sonaspray

Sonaspray wordt direct op elk mogelijk oppervlak gespoten in de gewenste kleur, structuur en dikte, naar gelang de akoestische eisen.

 
Sonacoustic

Sonacoustic is een ultragladde oplossing met een luxe uitstraling, die op een backing van minerale wol wordt gespoten in diverse mogelijke kleuren. 

Bezoek de website voor meer informatie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie