Deep-fakes zorgen voor hogere lat bij cameraobservatie

Aantonen integriteit beeldmateriaal steeds belangrijker

Door de toenemende bezorgdheid over deep-fake video's wordt het steeds belangrijker om de integriteit van videobewijs aan te tonen. Snelle vooruitgang in digitale videomanipulatietechnieken en een toename van vermeende deep-fake video's van beroemdheden, zullen zowel gebruikers van videotechnologie als officieren van justitie onder druk zetten om de integriteit van alle beelden die ze gebruiken aan te tonen.


Juridisch bewijs

“Als we vooruitkijken, zullen we overal waar video wordt gepresenteerd als juridisch bewijs of als onderdeel van interne tuchtprocedures, meer pogingen zien om te beweren dat de beelden niet echt zijn. Rechtbanken zullen bewijs verwerpen als knoeien niet kan worden uitgesloten”, zegt dr. Peter Kim, Global Technical Consultant, IDIS.


“Elke aanval op de integriteit van videobewijs, als deze niet wordt weerlegt, riskeert de waarde van de hele video-oplossing te ondermijnen. Dit geldt met name voor toepassingen waarbij het opsporen en vervolgen van misstanden een sleutelfunctie van het camerasysteem is. Het is dus van vitaal belang dat gebruikers zonder twijfel kunnen aantonen dat er op geen enkele manier met hun beeldmateriaal is geknoeid.”


IDIS, dat complete end-to-end cameraobservatieoplossingen levert voor toepassingen variërend van risicovolle kritieke infrastructuur tot commerciële omgevingen, heeft de integriteit van videobeelden beschermd via zijn gepatenteerde Chained Fingerprint™-algoritme. IDIS recorders gebruiken Chained Fingerprint om de integriteit van de opgenomen en geëxporteerde videogegevens te waarborgen.


Vingerafdruk voorkomt geknoei

IDIS maakt gebruik van een eigen algoritme voor integriteitscontrole, IDIS Chained Fingerprint genaamd. Alle opeenvolgende beelden zijn verbonden met een unieke fingerprint. Deze fingerprint wordt samen met de afbeeldingen opgeslagen. Wanneer de opgeslagen beelden worden geëxporteerd en de koppeling met de unieke fingerprint is verbroken, dan betekent dit dat de afbeeldingen mogelijk zijn gemanipuleerd. De chained fingerprint is ongelooflijk belangrijk in termen van bewijsmateriaal aangezien videobeelden vaak door rechtbanken worden afgewezen omdat knoeien niet kan worden uitgesloten. Bovendien worden IDIS-videostreams beschermd door cryptografische protocollen van Secure Sockets Layer (SSL) bij communicatie via een netwerk, waardoor ze ongelofelijk moeilijk te manipuleren of te wijzigen zijn.


Wilt u meer weten over de beveiliging van IDIS systemen? Neem dan contact op met IDIS: telefonisch 0162 - 387 247, per mail: sales@bnl.idisglobal.com of direct met uw accountmanager.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie