Hunter Douglas Architectural levert 17.000 m² nieuw plafond voor Rotterdam Ahoy

Innovatie, duurzaamheid en design

Rotterdam Ahoy is onlangs voor een groot deel voorzien van een nieuw plafondsysteem van maar liefst 17.000 m². Het plafond van het nieuwe congrescentrum en de theaterzaal, dat zowel binnen als buiten is toegepast, werd ontwikkeld door Hunter Douglas Architectural en blinkt uit in innovatie, duurzaamheid en design.

Hunter Douglas Architectural staat wereldwijd al jaren bekend als een innovatieve, toonaangevende producent van eersteklas plafonds en wanden. Het bedrijf heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de realisering van diverse winkelcentra, luchthavens, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, universiteiten en kantoren. Ook Rotterdam Ahoy kan nu aan dit rijtje worden toegevoegd. Met een congres- en vergadercentrum, zes beurs- en evenementenhallen en een indoor arena, is Rotterdam Ahoy een multifunctionele accommodatie in Rotterdam Zuid. De capaciteit loopt uiteen van 10 tot 25.000 personen.

Voor het vervangen van 17.000 m² plafond is Hunter Douglas Architectural een intensieve samenwerking aangegaan met Kraaijvanger Architects, Installateur Verwol, Heijmans bouwbedrijf en ingenieursbureau Bestek-44. David Hess, architect partner voor Kraaijvanger, maakte het ontwerp voor de nieuwe Ahoy: “Het ontwerp van het plafond vervult daarbij een belangrijke functie in de beleving van de bezoeker. Ahoy Rotterdam is een multifunctioneel gebouw waarin bijzondere belevingen plaatsvinden. Het ontwerp ondersteunt enerzijds een bijzondere beleving in de vorm van een concert, een theatervoorstelling of een congres. Anderzijds moet de architectuur niet afleiden van de veelheid aan evenementen die het gebouw inkleuren. De rust in het ontwerp zorgt ervoor dat de bezoeker zich makkelijk kan oriënteren in een gebouw waar verschillende evenementen tegelijkertijd geprogrammeerd kunnen worden. Het roosterplafond is overal consequent toegepast, is richtingloos en is in staat op een rustige manier de vele technische voorzieningen op te nemen.”

Slimme en esthetische oplossingen voor beheersing warmte, licht, geluid en energie

Door vernuftige engineering en de juiste productkeuzes bracht Hunter Douglas Architectural de visies van de betrokken partners tot leven. Zo is het plafond van Ahoy voorzien van slimme en esthetische oplossingen om warmte, licht, geluid en energie te kunnen beheersen zonder hierbij enige concessie te doen op het gebied van duurzaamheid. Er moest hierbij goed en kritisch gekeken worden naar de doelstellingen en het veelzijdige gebruik van de evenementenlocatie.

Dit was een uitdaging waarbij de balans op meerdere gebieden opgezocht moest worden, zo legt Hess uit: “Allereerst zit er ontzettend veel techniek in het plafond. Denk aan punten waar theaterverlichting en muziekboxen opgehangen moeten worden, of de enorme luchtinstallatie elementen. Dit moet allemaal verwerkt worden in het ontwerp, zonder af te leiden van de beleving. Daarnaast vinden er soms wel vier verschillende evenementen plaats in Ahoy. Dit zorgt voor grote bezoekersstromen die allemaal op een natuurlijke wijze hun weg moeten vinden. Door veel licht en ruimte te creëren zorg je ervoor dat -ook met het plafondontwerp- beleving, zintuigprikkeling én oriëntatie optimaal met elkaar in balans zijn.”

Zo is er voor de buitentoepassingen de keuze gemaakt voor roosterplafonds, en in het bijzonder het Cell 50 syteem. Dit systeem is opgebouwd uit aluminium U-profielen en creëert een perfecte detaillering met de verbindende U-profielen. Het plafond is bovendien voorzien van speciale lak voor buitentoepassing. Roosterplafonds bieden de architect optimale vrijheid bij het ontwerpen van open plafonds.

Vertaalslag van veelzijdige doelstellingen naar praktische toepassingen

Voor het binnenplafond is er gebruik gemaakt van de Cell 40 plafonds van Hunter Douglas. Deze roosterplafonds van hoogwaardig aluminium zijn een geschikte toepassing voor interieurs waarin de voorkeur wordt gegeven aan open en lichte constructies. De roosterplafonds helpen een ruimte vorm te geven. Deze plafondsystemen zijn ideaal voor een plenum met een beperkte diepte in een ruimte waarbij een licht richtingloos plafond vereist is. Dit is in openbare ruimtes vaak het geval en veel ruimtes van Rotterdam Ahoy vormen hier geen uitzondering op.

Maar de keuze voor de plafondpanelen heeft nog een andere reden, zo vertelt Hess. “Het is belangrijk dat je als bezoeker niet onbewust een bepaalde kant op geleid wordt, bijvoorbeeld door bepaalde lijnen in het plafond. Door het plafond in een roosterpatroon te maken heeft het geen dominante richting. Afhankelijk van de precieze opzet van het evenement kan de bezoeker dus zijn of haar eigen weg op een gemakkelijke en rustige wijze zelf vinden.”

Een andere innovatieve toepassing waarvoor gekozen is, zijn de HeartFelt® modulaire vilten plafonds. Dit is het nieuwe vilten plafondsysteem van Hunter Douglas Architectural dat de hoogste onderscheiding van de Red Dot Award 2017 in de categorie Product Design heeft gewonnen. De karakteristieke eigenschappen van deze inspirerende oplossing sluiten door de bijzondere akoestische- en visuele eigenschappen perfect aan bij het veelzijdig gebruik van een evenementenruimte. HeartFelt® is een modulair, lineair, vilten paneel dat vervaardigd is van niet-geweven thermo-gevormde PES vezels. Het systeem is C2C gecertificeerd en hierdoor een uitstekende duurzame toepassing. 

Designed to work for you 

Hunter Douglas Architectural heeft bij de realisatie van dit project een nieuw voorbeeld toegevoegd aan de slogan van het bedrijf: ‘Designed to work for you’. Dit is zeker van toepassing op een multifunctioneel gebouw als Rotterdam Ahoy, waarbij een grote diversiteit aan wensen moeten samenkomen. Het assortiment plafondproducten van Hunter Douglas Architectural draagt bij aan de duurzame doelstellingen van gebouwen door middel van esthetische oplossingen die tegelijkertijd het comfort verbeteren en uit duurzame materialen bestaan. 

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie