Akoestiek thuis

Optimaliseer de ruimte-akoestiek

Gezondheid en welzijn worden, mede door de coronacrisis, steeds belangrijker. Ook ons interieur en ruimtebeleving krijgen meer aandacht. Logisch, want we zijn meer tijd gaan doorbrengen in huis. We reizen minder en werken vaker thuis. Bij ruimte-beleving in je woonkamer, denk je aan schone lucht, lichtinval en een gezellig interieur. De nagalm en harde geluiden bij ons thuis nemen we echter voor lief of we zijn ons daar nauwelijks van bewust. We wisten allang dat een slechte akoestiek op kantoor niet bevorderlijk is voor de productiviteit en concentratie, echter thuis letten we daar een stuk minder op. Toch valt daar ook wel wat te verbeteren. Tijd om de ruimteakoestiek thuis  eens onder de loep te nemen.

Niet alleen zijn we vaker thuis, maar ook langere tijd en met meer mensen. Diverse gezinsleden maken intensiever gebruik van de beschikbare ruimte en produceren samen meer geluid. Daardoor raken we sneller geïrriteerd, met name als het geluid verergerd wordt door een ruimteakoestiek die vaak te wensen overlaat. Het thuiswerken en het houden van online meetings combineren met het schoolwerk van kinderen vormen een uitdaging en trekken een enorme wissel op je concentratie en flexibiliteit.

Ruimteakoestiek thuis

Onze strakke inrichting tegenwoordig - met veel harde materialen, weinig meubilair en veel ramen - is weliswaar leuk voor het oog, maar een drama voor het oor en zorgt voor extra nagalm, hardere geluiden en “flutterecho’s”. Kortom; een slechtere ruimteakoestiek en een onaangenamere geluidsbeleving. Zeer onprettig voor de gezinsleden die in dezelfde ruimte werken, studeren of recreëren.

De impact van een slecht akoestisch klimaat op vermoeidheid, depressie, verminderde productiviteit en prestatie, gedragsproblemen en gehoorschade is overtuigend aangetoond. Eén op de vijf leraren heeft stemproblemen. Er zijn indicaties dat de ruimtebeleving zelfs invloed heeft op de smaakbeleving in restaurants, waar vaak wordt geïnvesteerd in het interieur maar nauwelijks in de ruimteakoestiek.

Oplossingen

Nu we door de coronacrisis meer tijd in ons huis doorbrengen, neemt de bereidheid om daarin te investeren alleen maar toe. We voelen feilloos aan dat ons interieur en ruimtebeleving cruciaal is voor ons tevredenheidsgevoel en welbevinden. De geborgenheid van ons huis helpt ons met onze weerbaarheid en veerkracht om aan de onzekerheid over de toekomst, weerstand te bieden. De laatste tijd wordt men zich er dan ook langzaam van bewust hoe belangrijk ruimteakoestiek eigenlijk is voor de gezondheid en het welzijn op langere termijn.

Er zijn de laatste jaren enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van akoestische oplossingen die tegelijkertijd een decoratieve aanvulling op het interieur vormen, ofwel met contrasterend of door juist zodanig in de omgeving op te gaan dat ze onzichtbaar aanwezig zijn en stilletjes hun werk doen.

Akoestiek als (mode) statement

Een akoestische oplossing hoeft daarbij helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voor zowel restaurants, kantoren als woningen zijn er tegenwoordig ook eenvoudige geluiddempende oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische decoratieve panelen als kunstobject aan de wand. Deze zijn er van natuurlijke en duurzame materialen en zelfs in de vorm van gepersonaliseerde prints met geluidsabsorberend effect. Niet alleen weldaad voor je geluidsbeleving en rust, het fleurt ook je wand op. Geen betere manier om het ijs te breken dan een (print van) Gauguin of Rembrandt als achtergrond. Akoestiek als persoonlijk statement. Wat wil je nog meer?

Tekst: Eugénie van der Kleij

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie