Hoe creëer je een hoog akoestisch comfort met verlaagde plafonds en scheidende wanden?

Goede geluidsisolatie verhoogt productiviteit

Het Bouwbesluit stelt slechts beperkte eisen aan de geluidsisolatie tussen ruimtes, vooral bij gebouwen waar speciale eisen gelden zoals scholen, theaters en bioscopen. Dat vertaalt zich in de praktijk vaak in onvoldoende geïsoleerde plafonds en scheidings-wanden. Een gemiste kans, want goede geluidsisolatie maakt het werken en verblijven in (kantoor)ruimtes niet alleen aangenamer, maar - zo blijkt uit onderzoek - het verhoogt ook de productiviteit.

Voorkom geluidslekken

Een plafondafwerking met goede geluidsabsorberende en -isolerende eigenschappen verbetert het akoestisch comfort. Het vermindert de nagalm en zorgt voor betere verstaanbaarheid. Een slim samenspel van plafonds en wanden is daarbij erg belangrijk, zodat je een geluidslek voorkomt en geluid niet overlangs via plafonds de aangrenzende ruimtes bereikt. Dat doe je door de waarde van het totaal van de plafonds van aangrenzende ruimten A en B een gelijke geluidsisolerende waarde te geven als die van de wand tussen deze twee ruimtes. Houdt er wel rekening mee dat de geluidsisolerende waarden in de praktijk lager uitvallen dan aangegeven in de productwaarden!

Hoe realiseer je het beste plafond?

Het is helaas niet altijd mogelijk om de wanden door te zetten naar het bouwkundig plafond vanwege installaties die je in het zogenaamde plenum weg wilt werken. De leidingen in het plafond of openingen van armaturen en ventilatieroosters, zorgen al snel voor een geluidslek van 1-4 dB (decibel). In dat geval is het van belang om het plafond dezelfde geluidsisolerende eigenschappen te geven als die van de wanden, uitgedrukt in dB. Dit realiseer je door aanvullende isolatie in het plafond boven de scheidingswanden aan te brengen, zoals de Acoustifit of Minerale Wol 35 van Knauf Insulation. Kies in dat geval voor zowel de wanden als het plafond een dubbele afwerking van gipsbeplating. Verder is het voor extra geluidsabsorptie van belang om materialen met een hoge αw waarde toe te passen. De Organic Mineral en Organic Twin akoestische panelen zijn dikker en voorzien van een extra steenwolkern voor een hoge geluidsabsorptie. De ideale oplossing voor aangenaam werken en hogere productiviteit.

« Nieuws overzicht