Draadloos Produal Proxima meetsysteem uitgebreid met batterijgevoede CO2-transmitter en geavanceerde bedienknop

Unieke ontwikkeling

Het draadloze meetsysteem Proxima Mesh van de Finse fabrikant Produal wordt in februari 2021 uitgebreid met een CO2-transmitter en geavanceerde bedienknop. Het Proxima-systeem had al een gecombineerde temperatuur- en relatieve vochtigheidssensor, maar het platform is nu compleet gemaakt. Door gebruik te maken van een nieuw ontwikkelde solid state CO2-sensor in combinatie met de energiezuinige datatransmissie, werkt deze transmitter minimaal 4 jaar op één batterij. Deze ontwikkeling is uniek in de gebouwautomatiseringsmarkt en het antwoord op de grote vraag naar inzicht en sturing op CO2-meetwaarden. Hitma is de exclusieve leverancier van Produal en brengt het Proxima Mesh-systeem in de Benelux op de markt. Op 11 maart aanstaande organiseert Hitma een webinar waarin de nieuwe opties worden gedemonstreerd.

Ventilatieregeling

De nieuwe functionaliteiten van het draadloze Produal Proxima-platform bieden een uitkomst in moderne, maar ook in monumentale gebouwen, om de luchtkwaliteit te optimaliseren (bijvoorbeeld ventilatieregeling voor een gezond binnenklimaat in scholen). Het systeem is snel en eenvoudig te installeren in bestaande panden, in kantoren waar wanden vaak verplaatst moeten worden en is ideaal bij renovatie en in situaties waar het niet mogelijk is om kabels te trekken.

Meer functionaliteiten

Naast de nieuwe batterijgevoede CO2- en bestaande temperatuur- / relatieve vochtigheidssensoren krijgt de nieuwe versie van het Proxima Mesh-systeem meer nieuwe opties om naast meetwaarde ook andere instellingen draadloos te sturen naar de gateway, waaronder:

  • multifunctionele knop; voor o.a. setpoint-, verlichting- en zonwering bediening, overwerktimer en ventilatiestanden;
  • geïntegreerde (PIR) bewegingssensor (vanaf april);
  • uitvoering met alleen setpointverstelling (vanaf april).
Geen datalogger, maar transmitter

Eén van de belangrijkste kenmerken is dat de CO2-sensor geen CO2-logger is of slechts weergave van een CO2-waarde geeft, maar dat het een transmitter is waar de ventilatie op gestuurd kan worden. De meetwaarden worden draadloos via het MESH netwerk naar de gateway gestuurd. De gateway zit vervolgens via Modbus RTU aangesloten op het gebouwbeheersysteem (GBS). Bij alleen een alarm, moet er altijd nog bewust actie worden ondernomen. Daar zit bijvoorbeeld een leraar in een klaslokaal niet op te wachten. Uiteraard moet er wel een luchtbehandeling- / ventilatiesysteem en GBS in het pand aanwezig zijn. Voor het aanschaffen en installeren van zo’n systeem is overigens na de uitbraak van het coronavirus door de overheid een subsidieregeling voor scholen opgezet. Deze specifieke uitkering voor ventilatie in scholen (SUVIS) is bedoeld om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten, waaronder een meetsysteem waarop gestuurd kan worden.

Kostenbesparing

Met de draadloze Produal-oplossing hoeft men dus geen kabels te trekken, wat een besparing op de installatiekosten oplevert. De nieuwe CO2-transmitter heeft een miniatuur Ultra Low Power optische solid-state sensor van hoge kwaliteit met autokalibratiefunctie. De ultramoderne NDIR-sensor met led-technologie bespaart energie, met behoud van een hoge precisie en is bestand tegen trillingen. De verwachte levensduur bedraagt 15 jaar met een batterijlevensduur van meer dan 4 jaar.

Upgrades

De transmitters hebben vanaf nu 2 geïntegreerde led's. Blauw geeft de werking van het draadloze netwerk van het apparaat aan en de groene led-drukknoppen de andere functies. Daarnaast zijn er verbeterde batterijbewaking en –berekening, verbeteringen in draadloze netwerkprestaties en diverse kleine upgrades, zoals een snellere verbindingstijd met het netwerk, slimmere netwerkanalyse en het systeem is stabieler bij storingen.

De PIR-bewegingsdetector (passieve infrarood) maakt bewaking en controle van een pand mogelijk op basis van de aanwezigheid. De verandering van modus wordt onmiddellijk naar het gebouwbeheersysteem gestuurd. Dit maakt veel verschillende toepassingen mogelijk, van verlichting tot het inschakelen van de ventilatieregeling.

Intelligent en zelfherstellend

Produal Oy was een van de eerste fabrikanten van instrumentatie voor gebouwautomatisering die draadloze transmitters ontwikkelde. De toegepaste technologie is gebaseerd op een intelligent en zelfherstellend MESH-netwerk. Dit intelligente netwerk stuurt gegevens naar de gewenste bestemming op de kortste en meest energie-efficiënte manier, zonder dat er repeaters nodig zijn. Bereik is niet langer een probleem en betrouwbare draadloze toepassingen kunnen eenvoudig worden gerealiseerd. Programmering en projectprogrammatie zijn eenvoudig door gebruik van mobiele telefoon of tablet. Samen met het gratis te downloaden MyTool Android krijgt de gebruiker beschikking over een gratis cloud service.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie