Hoe corona een groene golf in de stad veroorzaakt

Transformatie en teruglopende nieuwbouw

Transformatie van leegstaande kantoren tot woonruimte is niet veroorzaakt door corona, maar daardoor wel relevanter geworden. Immers, we werken meer thuis en zullen dat in hogere mate dan voorheen ook blijven doen. Kantoren kunnen meer als ontmoetingsplaats (met buitenruimte) gaan functioneren en de huidige crisis zal de komende jaren nog een forse leegstand in winkelruimtes tot gevolg kunnen hebben. En hoeveel daarvan zullen niet tot woonruimte worden getransformeerd? Deze ontwikkelingen en een opnieuw teruglopende nieuwbouw, geven een versnelde verdichting van woonruimte in de stad en vragen automatisch ook om meer recreatiegroen binnen de beperkt beschikbare ruimte.

Openbaar groen op het dak

Een tendens die hierdoor in een versnelling raakt is toepassing van (semi-)openbaar groen op bestaande bebouwing. Een prachtig voorbeeld hiervan is de verdere doorontwikkeling van het Hofbogen traject in Rotterdam. De Dudok Groep, sinds 2019 eigenaar van dit monumentale traject, gaat hier samen met Gemeente Rotterdam het bijna 2 km lange lintvormige Hofbogenpark realiseren op het bestaande spoortracé en de stations met bedrijfsruimten daaronder. Duurzaamheid is daarbij een van de speerpunten.

Renovatie Station Hofbogen

Reeds in 2014 is op een deel van dit traject het Luchtpark Hofbogen gerealiseerd. Dit openbare park, tevens gebruikt als evenemententerrein, wordt zeer intensief belast. Bij deze dakrenovatie was een dakisolatiesysteem met een te verwachten levensduur van 50 jaar de uitgangspunt. Daarbij is door de opdrachtgever duidelijk vooruitgekeken, want het (renovatie)budget is belangrijk, maar winst of verlies worden in de exploitatie gemaakt of geleden! Goedkoper kan het immers altijd, maar waar betaalt de opdrachtgever de prijs? Duurzaam renoveren gaat behalve om milieuvriendelijke materialisering ook over levensduur. Datgene wat lang blijft functioneren is per definitie duurzaam en uiteindelijk ook goedkoper.

Isolatiekeuze

Bij dit complexe renovatiewerk is de bestaande bogenstructuur voorzien van een FOAMGLAS® Kompaktdak waarmee de gevraagde langdurige zekerheid werd verkregen. Wilt u meer informatie over de mogelijke FOAMGLAS toepassingen, de bewezen lange levensduur, intensief belaste daken of wilt u voorafgaand aan een renovatie de staat van uw huidige daksysteem door ons laten beoordelen door middel van de Roofscan? FOAMGLAS helpt u met vertrouwen naar meer zekerheid voor de toekomst.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie