De rol van CO2-neutraal verwarmen bij renovatie van woningen

Rendabele en toekomstbestendige verwarmingsoplossingen

ATAG Verwarming produceert hybride- en all-electric warmtepompen, cv-ketels en verwarmingstoestellen die gedeeltelijk op waterstof kunnen draaien. Op deze manier wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de energietransitie in de komende decennia met rendabele en toekomstbestendige verwarmingsoplossingen.

Woningeigenaren staan voor de complexe taak om hun woning te verduurzamen. Dat is afgesproken in het Energieakkoord van 2013 en het Klimaatakkoord van 2019. Dat eigenaren met deze transitie worstelen is bekend. De term ‘aardgasvrij’ beheerst nog regelmatig het nieuws. De cv-ketel moet de deur uit lijkt het adagio, maar de rol van deze installatie is veel genuanceerder dan nu meestal beweerd wordt. Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO2-neutraal en daarin speelt zeker de eerste tijd de cv-ketel nog een rol. Plannen om te renoveren? Dan is dit hét moment om na te denken over de mogelijkheden, maar kies vooral voor duurzaam.

Verschillende oplossingen

Wat het verwarmingssysteem van de toekomst wordt, weet eigenlijk nog niemand. Het is niet ondenkbaar dat meerdere technieken samen gaan werken om de energietransitie vorm te geven. Daarom biedt ATAG Verwarming verschillende oplossingen zoals zonsystemen, warmtepompen, hybride systemen en nieuwe verbrandingstechnieken. In sommige gevallen kan er technisch meer dan nu is toegestaan. Je kunt waterstof bijvoorbeeld aan aardgas toevoegen, maar daarbij gelden wettelijke beperkingen. Een van de kanshebbers om de rol van de aardgasgestookte cv-ketel over te nemen, is de warmtepomp.

De hybride warmtepomp speelt hierbij steeds een belangrijkere rol in vooral de renovatiemarkt. Aardgas is de komende jaren nog beschikbaar. Dat maakt het interessant om op dit moment hiervoor te kiezen. Die verwarmen het grootste deel van de tijd met warmtepomptechniek en schakelen op de koudste dagen aardgas bij. Dat scheelt al snel 70% in het gasverbruik. De laatste generatie cv-ketels is voorbereid op de toekomst en kan zonder problemen onderdeel worden van een hybride systeem. Intussen is een interessante optie om de aanvoertemperatuur van de ketel te beperken tot 50 graden Celcius. In veel situaties is dat voldoende om het aardgas optimaal te laten renderen en daarmee het verbruik te beperken.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de beschikbare plaatsingsruimte. De ATAG Energion Warmtecombi is de kleinste en meest compacte binnenunit die nu beschikbaar is. Met als groot voordeel dat deze overal te plaatsen en eenvoudig aan te sluiten is op ieder merk cv-ketel, zonder koeltechnische handelingen te moeten uitvoeren.

Cv-ketel vervangen?

Een warmtepomp plaatsen is niet hetzelfde als een cv-ketel vervangen. Een cv-ketel heeft altijd een enorme capaciteit. Ook als de ramen open staan of de installatie niet optimaal is gedimensioneerd, is het huis wel warm te krijgen. Dat is bij warmtepompen een ander verhaal, waarbij gewerkt wordt met lage aanvoertemperaturen. Hierbij is het belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is.

Ondersteuning in het voortraject en bij de installatie

Isolatie is niet het enige dat belangrijk is bij het overwegen van de keuze voor een warmtepomp in een bestaande woning. Het is zeer belangrijk dat het systeem goed is gedimensioneerd. Dat is de basis voor een goede installatie. Het moet helder zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is. Vervolgens kan bepaald worden of die hoeveelheid energie met een warmtepomp kan worden opgebracht. ATAG biedt ondersteuning bij het ontwerpen van de juiste installatie.

Vraag per mail meer informatie aan of neem telefonisch contact op via 0544-391 895.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie