Draadloze ruimteregeling en:key

Studentenhuisvesting DUWO heeft bij de Ronald Holstlaan te Delft één jaar het gasverbruik gemeten om het effect te weten van de Kieback&Peter draadloze ruimteregeling en:key. De metingen bewijzen dat de besparing op gas circa 20% is. In cijfers: 26.395 m3 gas en 47.273 kg minder CO2-uitstoot, gelijk aan 756.375 km met de trein of 2.364 bomen.

 

De bij DUWO toegepaste slimme ruimteregeling bestaat uit een radiatorventiel en een zelflerende ruimtesensor. Het radiatorventiel wordt draadloos aangestuurd door de ruimtesensor, die detecteert of er personen aanwezig zijn. De slimme sensor bouwt een gebruiksprofiel op en houdt deze actueel bij. De sensor bedient één tot vier radiatoren en zorgt ervoor dat bij afwezigheid of open ramen, de temperatuur automatisch vier graden naar beneden gaat.

 

De gewenste ruimtetemperatuur kan met de hand op het radiatorventiel worden ingesteld. Zo kan iedere bewoner zijn of haar eigen warmtecomfort kiezen. Overigens gaat bij afwezigheid de temperatuur niet omlaag naar een vaste waarde, maar naar een niveau op basis van het gebruiksprofiel: dus vier graden lager dan de door de bewoner gewenste kamertemperatuur.

 

De temperatuurregeling en:key is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatie. Bij bestaande gebouwen kan en:key de standaard thermostaatkraan vervangen. De ruimteregeling is eveneens inzetbaar in gebouwen waar de ouderwetse installaties geen mogelijkheid voor individuele bemetering hebben.

 

Omdat de ruimteregeling en:key draadloos functioneert en zichzelf voorziet van energie, hoeft geen elektrische voeding worden aangelegd. Hak- of breekwerk voor bedrading is dus niet nodig. De installatie geschiedt dus snel en de ruimte kan weer snel in gebruik worden genomen. Met het oog op onderhoud is het vervangen van batterijen niet van toepassing.

 

Het verslag van DUWO vindt u op de website.