Van EPC naar BENG

De rol van de installateur

Sinds 1 januari 2021 gelden de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Dit betekent het einde van de EPC (energieprestatie-coëfficiënt). Hiervoor komt in de plaats de NTA8800, ook wel BENG genoemd.

Wat betekent dit nu voor de installateur? Vier indicatoren spelen hierin een belangrijke rol:

  • BENG 1: de energiebehoefte voor verwarmen en koelen;
  • BENG 2: de hoeveelheid fossiele energie voor gebouwgebonden functies;
  • BENG 3: het aandeel hernieuwbare energie;
  • TOjuli: de kans op temperatuuroverschrijding.
Is BENG haalbaar in de praktijk?

Het gebouw moet aan alle vier eisen voldoen. Feitelijk is het zo dat op alle onderdelen een ‘voldoende’ moet worden gehaald. De BENG eisen 1 en 3 zijn realiseerbaar, BENG 2 is moeilijker te halen en de TOjuli is de meest lastige. De TOjuli, moet de kans op temperatuuroverschrijding verminderen. De ‘oude’ EPC-berekening is nooit een garantie geweest tegen oververhitting. Door klimaatverandering is deze vierde eis toegevoegd aan de BENG. Oververhitting moet begrensd zijn, hoe goed de energieprestatie van een woning ook is.

Wat betekent BENG voor de installateur?

Voor de installateur is vooral BENG 2, BENG 3 en TOjuli van belang. Het gaat immers bij deze eisen over een efficiënte installatie voor verwarming, warm water en ventilatie, het gebruik van zonne-energie en omgevingswarmte én actieve en passieve koeling.

Aangezien alle eisen met elkaar verbonden zijn, is het belangrijk dat de aannemer, ontwerper en installateur gezamenlijk overleggen wat de beste oplossing is voor de te bouwen woning. Het is dus noodzakelijk om als installateur te weten hoe BENG en TOjuli werken en welke maatregelen effectief zijn om hieraan te voldoen.

U kunt zich verder verdiepen in de NTA 8800. Hiervoor heeft de overheid een publicatie geschreven. De regelgeving wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht en er worden aanbevelingen gedaan hoe BENG toe te passen.

ATAG Verwarming helpt u graag om u voor te bereiden op BENG, die vaak leidt tot aanvullende maatregelen. Het is vanzelfsprekend dat onze producten voldoen aan de eisen voor BENG. Meer informatie kunt u per mail aanvragen. U kunt ons ook telefonisch bereiken op nummer 0544-391 895.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie