FOAMGLAS® -isolatie: warm aanbevolen!

Ook in geval van brand

Een brand kan desastreuze gevolgen hebben. Niet alleen sociaal, maar ook economisch en ecologisch. Daarom is brandpreventie een uiterst belangrijk aspect waarvoor elke architect, licentiegever, ontwikkelaar, bouwer of eigenaar van een gebouw verant-woordelijk is. Elk van hen kan het begin van een brand en de verspreiding ervan in de ruimte helpen vertragen door te kiezen voor brandvertragende of niet-brandbare bouwmaterialen.

 
Meer dan volledig onbrandbaar

FOAMGLAS® -isolatie is meer dan alleen volledig onbrandbaar (A1). In geval van brand vormt het oppervlak van FOAMGLAS® een hitteschild dat de structuur van een gebouw extra beschermt. Naast dodelijke slachtoffers kan brand de oorzaak zijn van veel leed en langdurige zorg voor de gewonden, wat vaak een moeilijke taak is voor naaste familie en vrienden. De economische gevolgen (afschrijving van gebouwen, winstderving, hogere verzekeringspremies ...) kunnen ook aanzienlijk zijn. Bovendien hebben de verbrandingsgassen (voornamelijk CO en CO2) en het vervuilde bluswater een grote impact op ons milieu.

Een studie uitgevoerd door het Britse CEBR (Centre for Economics and Business Research) in 2014 toont aan dat branden in magazijnen de Britse economie in 5 jaar tijd 1,15 miljard euro (230 miljoen euro per jaar) hebben gekost en 5.000 mensen werkloos hebben gemaakt. De schatkist verloor 185 miljoen euro aan inkomsten en elk jaar kwam er zo'n 135.000 ton CO2 vrij in het gebied. Samen met het bluswater betekende dit 12,5 miljoen euro per jaar aan natuurlijke schade.

Brandveiligheid hangt af van gebruikte materialen

Hoe brandveilig een gebouw is, hangt grotendeels af van de gebruikte materialen. FOAMGLAS® -isolatie is door zijn unieke samenstelling - 100% glas - absoluut onbrandbaar. Het behoort tot de hoogste (veiligste) van de 7 Euro-brandklassen: A1. FOAMGLAS® -isolatie is bestand tegen vlammen en zeer hoge temperaturen, vervormt of smelt niet, ontwikkelt geen rook, giftige gassen of brandende druppels bij brand en draagt nooit bij tot de vorming van een flashover. In geval van brand vormt FOAMGLAS® geen enkel gevaar. Vluchtroutes en nooduitgangen blijven zichtbaar en de brandweer kan gemakkelijker ingrijpen. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat FOAMGLAS® -isolatie de brandwerendheid van de bouwelementen sterk verhoogt. Als FOAMGLAS® wordt blootgesteld aan vlammen, begint het oppervlak te “verglazen” en vormt het een “hitteschild”.

Brandtesten

Uit brandtesten van Warringtonfire Gent blijkt bijvoorbeeld dat FOAMGLAS® -platen met een dikte van 50 mm de brandwerendheid van gemetselde muren met 30 minuten verhogen. Met platen van 150 mm dik verbetert de brandwerendheid van de wanden met 90 minuten. Meer interessante informatie over de brandreactie en de brandwerendheid van bouwmaterialen en over de toepassingen van FOAMGLAS® -isolatie vindt u in onze brochure: FOAMGLAS Brandpreventie. Deze kunt u via deze link gratis downloaden.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie