Razendsnelle ontwikkelingen in AI-technologie

Technische oplossingen in strijd tegen corona

De laatste maanden is de ontwikkeling van AI-technologie in een sneltreinvaart terechtgekomen. Mede dankzij corona, doordat er in strijd tegen corona ook hulp wordt gezocht in de technologie. Waar AI eerst vooral technische snufjes bood, wordt nu ook de meerwaarde gevonden in praktische toepassingen.

IDIS Deep Learning Analytics (IDLA) vormt de basis van AI-technologie bij IDIS en is tot wel 98% nauwkeurig. Het kunstmatige neurale netwerk werkt als het menselijk brein en verbetert zich voortdurend met big data learning. Metadata zorgen ervoor dat IDLA herkent wat er op de beelden te zien is. Vorig jaar werd het geïntroduceerd met het kunnen herkennen van objecten (mens, auto, fiets), de kleur en het aantal. In het afgelopen jaar heeft IDLA de volgende ontwikkelingen doorgemaakt:

Afwijkingen constateren

IDIS Object Detection-technologie kan objecten automatisch identificeren en volgen met behulp van modelleer-technologie die een vaste achtergrond in de scène creëert, waardoor de detectie en bewaking van bewegende objecten op de voorgrond mogelijk wordt. In de praktijk kan Object Detection het rondhangen op en betreden van verboden terrein analyseren in zowel realtime videostreaming als opgenomen beeldmateriaal.

Objecten terugzoeken

Naast de videobeelden die worden opgeslagen, worden ook de bijbehorende metadata opgeslagen. Hierdoor kan het Instant Meta Filter (IMF) snel door metadata zoeken, om zo een specifiek persoon of voertuig op één of zelfs meerdere locaties te vinden. Het is net zo eenvoudig als het uitvoeren van een eenvoudige tekst zoekopdracht. Dit verkort het zoeken naar bepaalde videobeelden drastisch.

Objecten volgen

IDIS Person Match-technologie kijkt naar de kenmerken van een persoon om naar dezelfde persoon of personen te zoeken via enkele of meerdere opgenomen videostreams. De IDIS Deep Learning Engine analyseert de kleur van kleding en de vorm van het doelwit om vergelijkbare mensen te vinden. Hierdoor kun je snel specifieke personen, hun gedrag en hun bewegingen in de loop van de tijd volgen. Dit maakt snel onderzoek naar incidenten of verdachte activiteiten mogelijk.

Gebeurtenissen herkennen

IDIS Fall Detection kan een persoon in realtime zien vallen en een melding activeren. Dit zorgt ervoor dat kritieke gebeurtenissen die eerste hulp vereisen nooit onopgemerkt blijven en stelt operators in de controlekamer in staat om snel en gepast te reageren. Hierdoor kan er zo snel mogelijk EHBO worden verleend. Zo kunnen incidenten snel en eenvoudig onderzocht worden om al het videobewijs en getuigenverklaringen te verzamelen, te archiveren en/of te exporteren.

Details herkennen

De razendsnelle ontwikkelingen van AI-technologie in het afgelopen halfjaar hebben vooral te maken met het vinden van oplossingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo kan een cameraobservatiesysteem helpen bij het naleven van de corona maatregelen:

  • Schending van de sociale afstand detecteren
  • Het aantal mensen tellen om overschrijding van de bezettingsgraad te voorkomen
  • Detecteren van een menigte / knelpunt
  • Herkennen van het wel of niet dragen van een mondkapje

Wanneer een schending plaatsvindt, dan kan er een alarm en/of een gesproken waarschuwing gegeven worden. Een scherm bij de ingang kan aangeven of mensen welkom zijn om naar binnen te gaan, of ze vragen nog even buiten te wachten. Door dit automatisch te doen, wordt er bespaard op de kosten van extra (beveiligings)personeel en kan het reguliere personeel het eigen werk blijven doen.

IDLA heeft zich dus in slechts 1 jaar tijd ontwikkeld van objecten kunnen herkennen naar een compleet pakket dat:

  • Het onderzoek naar een incident veel sneller en eenvoudiger maakt
  • Assisteert bij naleving van maatregelen
  • Automatisch meldingen genereert, zodat incidenten niet onopgemerkt blijven

Wilt u meer informatie over hoe IDIS AI-technologie u kan helpen? Neem telefonisch contact met ons op via (0162) 38 72 47, stuur ons een e-mail of bezoek onze website.
 

It’s not the same. It’s IDIS.

« Nieuws overzicht