Dakpannen en PV panelen

Zonnepanelen en klimaatdoelstellingen

Zonnepanelen op het dak lijkt tot de standaard verheven te zijn, hetgeen ingegeven wordt door maatregelen om de klimaatdoelstellingen te halen. Er is een hele industrie ontstaan die PV panelen aanbiedt en monteert. Hoe reageert de dakpannenfabrikant hierop?

Vlakke, zwarte dakpannen: de trend

Dakpannen zijn er in honderden keuzemogelijkheden wat model en kleur aangaat. De vraag naar donkerkleurige vlakke dakpannen voert echter de laatste jaren de boventoon. Enerzijds als gevolg van verandering van smaak: de dakpan is tenslotte een wezenlijk onderdeel van de uitstraling die de woning heeft. Anderzijds vanwege een zichtbare vermindering van verkleuring door bevuiling, maar wellicht belangrijker nog, omdat de dakpannen moeten matchen met de toepassing van PV panelen en modules.

G-10 PV module

Aan de dakpannenfabrikant is niets gevraagd en zijn PV panelen en de verwerkers er simpelweg gekomen en aan de slag gegaan. Zij betreden het dak en in een aantal gevallen zonder enige kennis van de constructie en de beschermende functie van de dakpannen zelf. Juist dan gaat het mis bij aansluitingen en doorvoeringen. Om die reden is dakpannenfabrikant Nelskamp in de bres gesprongen en heeft zelf een aantal PV pan modules ontworpen die volledig aansluiten op de dakpannen zelf. De G-10 PV module is daar een goed voorbeeld van, met een opbrengst van 125 Wp is deze een pannenrij hoog en komt in de plaats van 8 dakpannen breed. De onderlegger heeft exact dezelfde aansluiting en uitstraling als de G-10 pannen zelf.

BIPV verwerking en garantie

Daar waar enorm veel aanpassingen nodig zijn om de grote PV panelen te integreren tussen de dakpannen als BIPV (Building Integrated Photovoltaics) ofwel het indak principe, zijn de G-10 PV modules door de dakdekker mee te dekken als dakpannen. Het grote voordeel daarbij is dat de dakdekker het totale dak garandeert, iets wat met de Wet Kwaliteitsborging in aantocht een belangrijk goed is.

Zelf ontdekken hoe eenvoudig de montage is? Bekijk hier de installatie animatie video van Nelskamp G-10 PV modules.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie