Mijmeringen van een betonleverancier …

Mogelijkheden voor prefab bouwen

Stel je bent leverancier van prefab betonnen vloer- en wandoplossingen. Door hogere eisen aan ventilatie, verwarming en koeling én de wens om te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor prefab wil je nieuw bouwen. Hoe ga je dat dan doen? Die vraag stelde ik mijzelf in augustus 2018.

Oplossing

De keus om te bouwen met beton was vanzelfsprekend. Ook de keus om van de gemeente Lochem een kavel te kopen op kantorenpark Stijgoord lag wel vast. Het beeld en kwaliteitsplan gaf aan dat aarde kleuren zouden moeten worden toegepast. Met dit en een programma van eisen hebben we een bouwteam samengesteld met architect, constructeur, aannemer en installateur. De kwaliteiten en kennis van deze partners hebben we gecombineerd met onze eigen kennis op het gebied van prefab betonnen vloeren en wanden.

Uitvoering

De kelder is opgebouwd uit prefab betonkolommen en waterdichte wanden 250 mm dik. Evenals de stabiliteitswanden. De buitenwanden zijn sandwich wanden waarbij de binnenschil dragend is uitgevoerd, een kern van 120 mm isolatie en een buitenschil van 70 mm. De donkere wanden zijn aan de buitenkant afgewerkt met Eco strips. Strips die niet gezaagd worden uit hele stenen, maar als zodanig worden gebakken. De lichtgekleurde wanden zijn voorzien van een structuur. Deze is gevormd door een Reckli structuurmat in de kist te leggen.

Beton heeft naast dat het zwaar en grijs is ook een warmte accumulerende eigenschap. Deze hebben we optimaal benut. De hoge warmte weerstand ( R = 6,1)  voor de betonwanden en het betondak zorgen ervoor dat er minimaal thermisch verlies is. Een warmtepomp in combinatie met een bron op 90 meter diepte en 80 PV panelen zorgen ervoor dat het klimaat op kantoor zeer aangenaam is.

Uitnodiging

Als Covid-19 weer onder controle is, popelen we om u uit te nodigen om onze showroom/ons kantoor te komen bekijken.

Johan Oltvoort

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie