Eaton introduceert twee nieuwe tools om vlamboogrisico te beheersen

Oplossingen die helpen om het risico voor gebouwen en projecten in kaart te brengen

Eaton introduceert twee nieuwe hulpmiddelen om het risico op vlambogen in elektrische verdeelinstallaties te inventariseren, analyseren en beheersen. De eerste is de Vlamboogveiligheidsgids voor elektrische installaties: deze geeft bedrijfsmanagers, engineers en monteurs praktische informatie en adviezen om te voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 50110. Daarnaast lanceert Eaton de vernieuwde softwaretool Eaton xSpider 3, met de module ArcRISK waarmee al in de ontwerpfase een vlambooggevaar analyse uitgevoerd kan worden op laagspanningsnetwerken. Beide oplossingen helpen om het vlamboogrisico voor gebouwen en projecten in kaart te brengen en te beperken.

Vlambogen in een elektrische installatie vormen een reëel en groot risico. Een vlamboogincident is potentieel levensgevaarlijk voor werknemers en omstanders. Daarnaast kunnen de kosten na een vlamboogincident enorm oplopen door de directe schade, eventuele vervolgkosten, aansprakelijkheid en reputatieschade. Toch blijft de vlamboog in Europa een ‘verborgen gevaar’. De meeste bedrijven zijn onbekend met het risico en de Europese normen, zoals IEC 61439 en EN 50110, en geven geen specifieke instructies voor het uitvoeren van een vlambooggevaar analyse. Eaton heeft in Europa veel ervaring met het analyseren en beperken van vlamboogrisico’s en is al jaren actief om dit risico de noodzakelijke aandacht te geven. De nieuwe praktische hulpmiddelen die Eaton vandaag introduceert, passen in de lijn om bedrijfsmanagers en installatieverantwoordelijken te informeren en ondersteunen.  

“Deze twee nieuwe tools maken Eaton’s totale oplossing voor vlamboogrisicobeheer compleet,” aldus John Robb, hoofd van Eaton’s Commercial Buildings Segment. “In combinatie met Eaton’s vlambooggevaar analyses, onze vlamboog veiligheidsoplossingen, ons programma voor preventief onderhoud en onze vlamboog kennisbank voor engineers in Europa, helpen deze twee nieuwe tools ons bij het voldoen aan de klantbehoeften op het gebied van veiligheid rond de elektrische installatie.”

Vlamboogveiligheidsgids voor elektrische installaties

Eaton’s nieuwe Vlamboogveiligheidsgids is ontworpen als een praktische gids voor de naleving van CENELEC EN 50110, de Europese standaard voor Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties, en is veel breder dan alleen vlamboog. Deze nieuwe gids beschrijft:

  • De invloeden van EN 50110 op bedrijven en bedrijfsverantwoordelijkheden
  • Gevaren van vlamboogincidenten en de mogelijke gevolgen voor bedrijven
  • Vrijkomende energie in geval van een vlamboog en de consequenties ervan
  • Het vaststellen van het hoogst acceptabele risico dat past bij de activiteiten
  • Het beoordelen van het daadwerkelijke risico
  • Het verlagen en beheren van het daadwerkelijke risico

Om bedrijven te helpen een inventarisatie te maken van het daadwerkelijke vlamboogrisico en dit te beheren in hun bestaande elektrische installaties, biedt Eaton een deskundige vlamboog risicobeoordeling, ombouwoplossingen en preventief onderhoud voor bestaande schakelinstallaties, zelfs voor systemen van andere merken. Indien er aanvullende veiligheidsmaatregelen nodig zijn, kan Eaton vlamboog veiligheidsoplossingen adviseren en installeren om het bestaande risico te verlagen naar een acceptabel niveau. Tevens adviseert Eaton voor bestaande installaties minstens eens per vijf jaar een vlamboog risicobeoordeling te laten uitvoeren om de gevolgen van tussentijdse wijzigingen in het netwerk af te dekken.

Vernieuwde softwaretool xSpider 3

Versie 3 van xSpider, Eaton’s softwaretool voor dimensionering van laagspanningsnetwerken, is uitgebreid met Eaton ArcRISK, een unieke module waarmee ontwerpers van verdeelsystemen al in de ontwerpfase een vlambooggevaar analyse kunnen uitvoeren op netwerken. Ontwerpers kunnen op netwerken dat ze configureren een volledige vlamboogrisicobeoordeling uitvoeren en correcties toepassen met Eaton veiligheidsproducten.

“ArcRISK is uniek in de industrie”, aldus Eaton Product Manager Richard ter Horst. “Momenteel is xSpider 3 de enige gratis stroomsysteem design tool waarmee gebruikers automatisch een vlamboogrisico analyse kunnen uitvoeren. Zonder ArcRISK moeten vlamboog risicoberekeningen handmatig worden uitgevoerd. Professionele elektrotechnische ingenieurs zullen de voordelen van het gebruiken van xSpider erkennen.” De meest recente versie van xSpider 3 kan gratis worden gedownload via de website.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie