Kies de juiste appendages voor een optimale werking van uw warmtepompinstallatie

De overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een elektrische warmtepomp brengt immers nieuwe uitdagingen én appendagekeuzes met zich mee.

Nederland heeft als doel om in 2050 een CO₂-arme samenleving te hebben. De gebouwde omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Om de energietransitie te laten slagen, worden tal van maatregelen genomen. Zo maken steeds meer huishoudens de overstap van een gasgestookte cv-ketel naar een elektrische warmtepomp. Dit brengt echter wel nieuwe uitdagingen én appendagekeuzes met zich mee.

Momenteel zijn de monoblock warmtepompen het meest populair in de markt, waarbij een buitenunit middels leidingen voor aanvoer en retour met de binneninstallatie wordt verbonden. Bij een dergelijke installatie ligt vorstgevaar op de loer. Om dit te voorkomen, kiezen veel installateurs voor elektrische warmtetracing. Echter functioneert deze vorstbeveiliging niet, mocht onverhoopt de stroom uitvallen. De Caleffi vorstbeveiligingsklep – die ervoor zorgt dat de leidingen bij bevriezingsgevaar automatisch leeglopen – biedt in zo’n geval uitkomst.

Constant in bedrijf

Ook verschilt de hydraulische configuratie. Waar een cv-ketel zonder problemen meerdere keren per uur kan in- en uitschakelen of moduleren, moet een warmtepomp constant in bedrijf blijven om de woning comfortabel en energie-efficiënt van voldoende warmte en warm tapwater te voorzien. Om ook tijdens het omschakelen van verwarmingsvermogen naar warm tapwater en vice versa een optimale doorstroming (flow) te garanderen, biedt de Caleffi drukverschilregelaar een betrouwbare oplossing.

Voorkom vervuiling

Daarnaast levert Caleffi diverse appendages die een optimale (interne) werking van de warmtepomp garanderen. Zoals de DIRTMAGPLUS® multifunctionele vuilafscheider met verwijderbare magneet en geïntegreerde vuilfilter, die inmiddels door diverse gerenommeerde fabrikanten wordt toegepast. Met name om de warmtepomp te beschermen tegen vervuiling vanuit de (bestaande) verwarmingsinstallatie. Waar het filter de eerste onzuiverheden in het hydraulische circuit opvangt, verwijdert de magneet ook alle magnetiet. Hierdoor wordt het risico van vervuiling in de installatie tot een minimum beperkt en worden drukverliezen in het systeem laag gehouden.

Complete installatiesets

Caleffi introduceerde recent complete installatiesets om het warmtepompsysteem snel en gemakkelijk te installeren. Met de in totaal 8 sets, zit er altijd één bij die past bij de situatie en weet je ook zeker dat je de juiste appendages hebt gekozen. Omdat alle benodigde onderdelen zijn samengevoegd in één complete set, ben je gegarandeerd van een snelle installatie. Voor zowel monoblock warmptepompen als split units, is er de keuze tussen verschillende vermogens én tussen een basic of premium pakket. De inhoud van de sets bestaat uit de volgende producten: vorstbeveiligingsklep (enkel voor monoblock), expansievatconsole, drukverschilregelaar, vuilafscheider en luchtafscheider.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie