Bekroonde camera waakt over ‘Berg van Vuur’ in Guatemala

IDIS-videotechnologie bewijst zichzelf in een van de zwaarste en meest spectaculaire toepassingen: 24/7 monitoring van vulkanische activiteit bij Volcan de Fuego in Guatemala.

Deze vulkaan, een van 's werelds meest actieve en gevaarlijke, wordt nu dag en nacht in de gaten gehouden om vroegtijdig te waarschuwen voor dreigende uitbarstingen. Doorlopende live-beelden kunnen online worden bekeken door hulpdiensten, wetenschappers en bewoners, allemaal vastgelegd door de bekroonde IDIS 8MP 31x zoom PTZ-camera.

Hoog prestatieniveau

Zelfs op meer dan 14 kilometer afstand levert het 8-megapixelmodel dag- en nachtbewaking in ultrahoge resolutie van de actieve caldeira, waarbij plotselinge gas- en asuitbarstingen worden getoond, die soms wel elke 15 tot 20 minuten plaatsvinden.

Dodelijke berg

In juni 2018 kwamen bijna 200 mensen om het leven op Volcan de Fuego tijdens een reeks explosies en pyroclastische stromen die weinig evacuatietijd lieten. Dit was de krachtigste uitbarsting van de vulkaan sinds 1974 en de dodelijkste sinds 1929, maar het was bepaald geen eenmalig incident. De afgelopen vijf eeuwen zijn meer dan 60 grote uitbarstingen geregistreerd - en met 54.000 mensen die op de vruchtbare landerijen binnen 10 km van de krater wonen, blijft het risico hoog.

Daarom is continue videobewaking in ultrahoge resolutie - naast gegevens van sensoren zoals seismologie en gasdetectoren - nu bedoeld om kwetsbare gemeenschappen rond de vulkaan te beschermen door vroegtijdig te waarschuwen.

Alleskunner

De H.265 DC-S3883HRX camera met 8 MP, autofocus en 31x optische zoomlens, IR-bereik tot 200 m en een zeer gevoelige auto-return positioneringssensor, werd geïnstalleerd door IDIS, zijn partner EPCOM en Guatemalteekse telecommunicatiespecialist, Crelosa. Net als alle IDIS-camera's profiteert het model - dat twee prestigieuze designprijzen heeft gewonnen - van een echte plug-en-play-installatie, waardoor het ideaal is voor probleemloze installatie op hoogte, in uitdagende omgevingen en op locaties waar technici worden blootgesteld aan een verhoogd risico.

De IDIS PTZ beschikt ook over een True Wide Dynamic Range (WDR), waardoor hij gemakkelijk kan omgaan met veranderende lichtomstandigheden; elektronische beeldstabilisatie (EIS) zorgt voor stabiele opnames van scènes op afstand, zodat beelden van de vulkaan helder en scherp blijven; en H.265 en Intelligent Codec vereisen minimale bandbreedte, zelfs voor 4K live monitoring.

Weer of geen weer

De camera blijft ook stabiel ondanks de wisselende weersomstandigheden in de regio, ook onder sterke zon en wanneer de temperaturen 's nachts sterk dalen. De waterdruppelwisser is essentieel tijdens het regenseizoen. Smart Failover en de ultieme garantie van IDIS geven Crelosa en de monitoringbureaus van Volcan de Fuego de zekerheid dat de camera uitstekende video blijft leveren in een van de meest uitdagende omgevingen ter wereld.

"We zijn vereerd dat IDIS-technologie is gekozen voor zo'n belangrijke toepassing", zegt Joon Jun, President Global Business bij IDIS. "Onze camera stelt vulkanologen en wetenschappers niet alleen in staat om meer te weten te komen over deze meest actieve vulkaan, het zal mogelijk ook helpen om levens te redden."

Deze adembenemende video op het IDIS YouTube-kanaal legt het systeem in actie vast:

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie