Drie meest gestelde vragen over (ECO-) steenstrippen

Renovatie en prefab constructies

Steenstrippen zijn niet meer uit de hedendaagse bouw weg te denken. Denk daarbij aan renovatie van buitengevels middels gevelisolatiesystemen zoals E-Board en complete prefab constructies voor beton- of houtskeletbouw.

Welke voordelen hebben steenstrippen?

Steenstrippen zijn compact, sterk en ideaal om een bestaande gevel te vernieuwen met een gevelisolatiesysteem zoals E-Board. De detaillering van ramen en deuren kan hierbij worden behouden. Hierdoor zijn er lage aanpassingskosten. De formaten van steenstrippen variëren in lengte van 19 - 24 cm en in hoogte van 4 - 6,5 cm. Er bestaan ook hoek(zool)strippen voor een perfecte bekleding van de hoeken van ramen, deuren en muren.

Bieden steenstrippen dezelfde kwaliteit als een volle baksteen?

Baksteen en kwaliteit gaan hand in hand. Een steenstrip is een 2 cm dikke ‘plak’ van een baksteen en heeft daarom dezelfde kwalitatieve eigenschappen. Zo is een steenstrip even vorstbestendig als een baksteen. Steenstrippen worden verlijmd met een flexibele en vorstbestendige cementlijm tegen een isolatieplaat of muur. Daarna worden ze gevoegd. Hiermee verkrijgt men een duurzame en langdurig mooie gevel. In samenwerking met Spaansen (producent van prefab casco’s) heeft Vandersanden een totaaloplossing genaamd ‘Gevelklaar’ gecreëerd. Spaansen maakt gebruik van Vandersanden’s RoboBrick - een slimme robotarm voor steenstrippen - om de steenstrippen te verlijmen op prefeb-elementen van beton. Samen geven de partners een garantie van maar liefst twintig jaar op de hechting van steenstrippen op de isolatie van deze elementen.

Zijn steenstrippen duurzaam?

Het bekleden van (prefab) gevels met gezaagde baksteenstrippen is een duurzaam en ecologisch alternatief voor het gebruik van traditionele bakstenen. Men werkt een grotere oppervlakte af met hetzelfde aantal bakstenen en er is meer ruimte voor isolatie. Maar het kan nog milieuvriendelijker, door te kiezen voor ECO baksteenstrippen. Deze worden niet uit volle stenen verzaagd, maar rechtstreeks in speciale mallen gevormd en gebakken als strip. Daardoor is er nog meer besparing van materiaal, grondstoffen en energie, tot wel 60%.

Conclusie

Steenstrippen bieden ecologische en creatieve mogelijkheden op het vlak van bouwen en verbouwen. Ze zijn makkelijk te combineren met volle baksteen, maar ook met isolatie, zoals bijvoorbeeld bij gebruik met E-Board. Steenstrippen zijn een veelzijdige oplossing voor prefab gevels, plafondbekledingen en lastige overkragingen.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie