Luchtbevochtiging is noodzaak in groeiende aandacht voor gezond binnenklimaat en ventilatie

Bouwen aan een optimaal binnenklimaat

Recentelijk nieuws heeft het belang van ventileren aangekaart. Dit tegen de verspreiding van aerosolen waarin virussen zoals influenza en corona (COVID-19) gemakkelijk zich door een gebouw of leefruimte kunnen verplaatsen. Verse lucht toevoer is daarom erg belangrijk. Het circuleren van 'gebruikte' lucht kan ervoor zorgen dat aerosolen zich ophopen en dat u deze inademt.

Echter gaat men voorbij aan het feit dat het luchtvochtigheidsniveau hierbij erg belangrijk is. Wanneer de benodigde ventilatielucht in het najaar en winter (de droge en koude lucht) wordt verwarmd voor noodzakelijk comfort, is uw binnenklimaat veel te droog. Een relatieve vochtigheid van 20%-30% is daarbij geen uitzondering en veroorzaakt gezondheids- en productiviteitsproblemen.

Droge lucht is een risico voor uw gezondheid. Het gevolg is dat aerosolen verder zweven en daardoor gemakkelijker ingeademd kunnen worden. Een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60% is daarom van essentieel belang.

Draabe NanoFog

De Draabe NanoFog is de perfecte oplossing voor kantoren en productieomgevingen. Voor alle toepassingsgebieden waarbij het aankomt op microfijne verneveling, laag geluidsniveau en een fraai design, zijn de NanoFog Evolution en de NanoFog Sens exact het juiste systeem. De afmetingen van de NanoFog verstuivers zijn tot een minimum gereduceerd om een zo decent en onopvallend mogelijke integratie in de ruimte mogelijk te maken. Kleine ruimten, lage plafonds, lage vochtigheidsbehoefte of gevoelige productie- of werkomgevingen - de NanoFog Evolution en de NanoFog Sens zorgen vrijwel onzichtbaar voor de optimale luchtvochtigheid in de ruimte.

Studies

Meerdere studies wijzen op het belang van de juiste relatieve luchtvochtigheid om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Luchtbevochtiging en COVID-19

De juiste luchtvochtigheid (50%) zorgt ervoor dat de verspreiding van corona aanzienlijk wordt beperkt en ons immuunsysteem er beter tegen bestand is! Deze studie werd uitgevoerd om te bekijken wat de effecten van luchttemperatuur en luchtvochtigheid is op coronavirussen. Lees meer ...

 

Yale universiteit bewijst ...

Een recente studie van de gerenommeerde Yale universiteit heeft uitgewezen dat uw afweer het beste werkt bij een relatieve luchtvochtigheid tussen 40 en 60%. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat een te lage luchtvochtigheid de slijmvliezen in onze luchtwegen aanzienlijk verzwakken. Lees meer ...

Amerikaanse NIOSH studie toont aan dat vochtigheid het griepvirus zoals corona in de lucht beperkt

Een recente studie, uitgevoerd door het Amerikaanse "National Institute for Occupational Safety & Health" (NIOSH) heeft aangetoond dat de verspreiding van het griepvirus door de lucht aanzienlijk wordt verminderd wanneer een luchtvochtigheid van 40% of hoger in stand wordt gehouden. Lees meer ...

Waarom een evenwichtige luchtvochtigheid een belangrijke bouwsteen is voor uw gezondheid:
Tegen bacteriƫn en virusverspreiding

In het optimale bereik van 40 tot 60% relatieve luchtvochtigheid krimpen aerosolen zodanig dat de zoutconcentratie in de aerosolkern toeneemt. Hierdoor worden de daarin aanwezige kiemen en micro-organismen uitgeschakeld.

Bescherming voor het afweersysteem

Bij een lage relatieve luchtvochtigheid drogen slijmvliezen uit en voorkomt het dat de trilharen bewegen. Hierdoor kunnen virussen en ziektekiemen niet meer weggevoerd worden uit het lichaam.

Wat gebeurd er bij niezen of hoesten?

Druppels (aerosolen) verspreiden zich over een groot gebied en blijven lang besmettelijk, vooral in droge lucht. Deze verspreiding neemt af met een optimale luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%.

U kunt direct contact opnemen met Condair voor meer informatie.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie