Onderzoek: luchtspouw heeft geen invloed op droogproces

Ruim baan voor volledige vulling spouwmuur met Supafil Cavity XL

Knauf Insulation heeft in samenwerking met professor Arnold Janssens, verbonden aan de Universiteit Gent, onderzoek uitgevoerd* naar de noodzaak van de luchtspouw voor het droogproces van bakstenen gevels. De belangrijkste conclusie is dat die noodzaak ontbreekt. Gedeeltelijk of geheel gevulde spouwmuren functioneren net zo goed. De luchtspouw, een lange traditie in de bouw, is daarmee zo goed als overbodig geworden.


Met minder mankracht ook doorwerken tijdens vorst en regen

Naast de traditionele manier van gevelisolatie is het ook mogelijk om de spouwmuur bij nieuwbouw te isoleren met inblaaswol. Deze ontdekking brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Hierdoor hoeven metselaars niet meer zelf te isoleren en kan het werk altijd doorgaan. Een gespecialiseerd team kan op elk gewenst moment aan de slag. Van binnenuit of buitenaf, zowel bij regen als bij vorst. Bovendien is er minder afval en is de voorraad van isolatiemateriaal verleden tijd.

Bakstenenindustrie onderschrijft ontwikkeling

Ook de bakstenenindustrie zelf onderschrijft deze manier van werken. Volgens de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB), is onder een aantal voorwaarden een volledig gevulde spouw bij nieuwbouwwoningen uitstekend toepasbaar. Zo staat in het infoblad 50 van de KNB te lezen: ‘Door deze voorwaarden te gebruiken als basis voor het ontwerp en de materiaalspecificatie, is volledige vulling door na-isolatie ruim toepasbaar voor nieuwbouwconstructies behalve in gevallen met een sterke regenblootstelling. De gebouwhoogte en -ligging zijn hierbij bepalend.’

Knauf Supafil Cavity XL is ideaal voor nieuwbouw

Veel aannemers worstelen met een metselaarstekort. En de druk op (steeds) sneller bouwen neemt toe. Twee aanleidingen voor Knauf Insulation om al in 2017 met een oplossing te komen die aan deze uitdagingen tegemoetkomt. Met Knauf Supafil Cavity XL realiseer je slanke gevels van 155 mm en dankzij de volledig gevulde spouw ook nog eens een hogere thermische isolatie die bijdraagt aan de BENG-normering.

Meer informatie over Supafil Cavity XL vindt u hier.

* Onderzoek naar ‘Invloed van volledige spouwvulling op het vochtgedrag van gevelmetselwerk bij nieuwbouwwoningen’. Een samenwerking van Knauf Insulation en Professor Arnold Janssens, verbonden aan de Universiteit van Gent.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie