Schöck Isokorf® IQlick biedt ruimte voor verspringende balkons

Verspringende balkons in een gemetselde gevel geven een nieuw appartementen-complex aan de Lingedijk in Tiel een fraai aanzien.

Voor de uitvoering van de bouw is deze combinatie echter lastig. Ontwikkelaar en bouwer KlokGroep en Multicom losten dit op met Isokorf® IQlick van Schöck, waarmee de balkons achteraf koudebrugvrij worden gemonteerd.

Geen onderstempeling nodig

KlokGroep ging vroegtijdig in overleg met Multicom BV en Schöck om een goede oplossing te zoeken, waarbij massieve betonbalkons in één arbeidsgang achteraf konden worden gemonteerd zonder onderstempeling. Multicom verzorgt als zusterbedrijf de verkoop, projectleiding en engineering voor A&A Beton, dat het prefab beton voor dit project produceert.

Aangepaste Isokorf®

De IQlick is in basis een Isokorf® element dat in tweeën is gedeeld. Bij de montage van de balkons worden de draadstangen van het ene deel gestoken in de montageplaat van het andere deel en vervolgens vastgezet met moeren. Het contradeel voor de moeren kan zowel in de vloer als in de balkonplaat worden ingestort. Voor de nieuwe achterafmontage-oplossing heeft Schöck de bestaande Isokorf® SK voor bevestiging van staal aan beton gemodificeerd.

Snelle montage

De montage van de balkons gaat snel en eenvoudig. De twee delen van de Isokorf® IQlick vallen in elkaar zodat de balkons direct verticaal gefixeerd zijn. De hijskabels aan de gevelzijde kunnen daarna worden los gemaakt. De buitenzijde van de balkonplaat wordt met de kraan op de juiste hoogte gesteld, waarna de moeren worden aangedraaid. Na het lossen zakt het balkon iets na tot de berekende hoogte en komt de verbinding op spanning.

Binnenkort verschijnt de toepassing van Schöck Isokorf® IQlick aan de Lingedijk als praktijkcase in Bouwwereld (vijfde editie, thema gevel).

Meer informatie over de achterafmontage-oplossingen van Schöck vindt u op de website.

Tekst: Henk Wind

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie