Energietransitie vraagt goede isolatie

Isolatie als eerste stap naar een energiezuinige woning

De EU maakt van de dringende renovatie van onze gebouwen en infrastructuur een prioriteit, niet alleen om de klimaatverandering tegen te gaan, maar ook om bewoners uit de energiearmoede te halen en ervoor te zorgen dat gebouwen een comfortabele, gezonde en betaalbare leef- en werkomgeving bieden. Veel woonwijken in Nederland stammen uit de jaren zestig en zeventig en zijn toe aan renovatie.

 
Meest voorkomende koudebruggen

In de bouw komen we diverse koudebruggen tegen. Vaak gaat het om isolatiedelen die slecht op elkaar aansluiten of leidingen die door isolatiemateriaal heen lopen. Ook kan het gaan om kierende dak/wandaansluitingen of slechte afdichtingen op andere plaatsen, zoals de zijkant van de muuropening bij een raam of deur (de ‘negge’). Oudere portiekwoningen zijn vaak voorzien van balkons waarvan de betonvloer doorloopt in de woning. Ook op die plek komt regelmatig een koudebrug voor. Zo ook het geval bij de 80 portiekwoningen die ERA Contour voor Woonplus Schiedam renoveerde naar NOM.

“Een portiekwoning isoleren is lastig. Een portiekwoning isoleren naar NOM is ‘a hell of a job’.”

Isoleren van binnenuit

Aangezien de architectuur bij deze portiekflats behouden moest blijven, was isolatie van de buitengevel geen optie. De isolatie vond hier dan ook plaats door middel van plaatsing van het na-isolerende voorzetwandsyteem W’all-in-One® welke een hoge thermische isolatie biedt bij een minimale dikte met een blijvend thermisch rendement. Het systeem bestaat uit een combinatie van PIR verlijmd op een 9,5 mm dikke gipsplaat. De PIR-plaat heeft aan beide zijden een dampremmende folielaag. Minder foutgevoelig en scheelt dus faalkosten.

Renovatie-uitdaging

Ook de wijk ’t Ven in Eindhoven is zo’n wijk met ‘uitdaging’. De wijk ‘t Ven omvat een groot aantal huizen stammend uit de periode 1935 tot 1970. Een groot deel van de woningen is in het bezit van Woonstichting ‘Thuis’. De grootscheepse renovatie van 195 woningen is gerealiseerd vanuit een bouwcombinatie Thuis in het Ven.

Comfort in de binnenruimte

In dit project is niet alleen tocht, vocht en schimmel aangepakt, maar is ook de focus gelegd op de reductie van burengeluid. Het isoleren van de woningschil wordt momenteel veel toegepast. Een hoog rendement, meer comfort en meer ‘rust’; de woningen worden steeds stiller. Maar doordat geluid van buitenaf grotendeels verdwijnt, is het zogeheten ‘leefgeluid’ van de buren extra aanwezig. In de woningen in ‘t Ven zijn de tussenwanden aangepakt en geïsoleerd door middel van het plaatsen van geluidwerende voorzetwanden. Wanden met een zogeheten liplas verbinding wat zorgt voor een razendsnelle en effectieve verwerking.

Meer wooncomfort en een lagere energierekening

Uiteindelijk is iedereen gebaat bij een duurzame, gezonde en veilige woonomgeving. En door de uitstekende thermische- en geluidsisolatie van de wanden zitten de bewoners er warm en in alle rust bij én profiteren ze van een flinke besparing op de energielasten!

  • Minimaal ruimteverlies bij maximale thermische isolatie
  • Hoger comfort en lagere energiekosten
  • Prefab droog bouwsysteem; minimale bouwoverlast
  • Totaalsysteem met geïntegreerde folies; faalkosten nihil
  • Slimme na-isolatie; compleet systeem met prefab dagkanten
« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie