Rook- en koolmonoxidemelders: een must in elke woning

Zowel rook als koolmonoxide zijn sluipmoordenaars

Rook verspreidt zich razendsnel door een huis. Wie ligt te slapen, wordt overvallen. Daarom is een rookmelder cruciaal. Evenzo belangrijk is het vroegtijdig detecteren van concentraties koolmonoxide in een woning. Chubb levert melders die levens kunnen redden.

Voorlichting over de gevaren van koolmonoxidevergiftiging is van wezenlijk belang. Als onderdeel daarvan wordt aanbevolen om in elke woning in de buurt van verbrandingsapparaten koolmonoxidemelder(s) te plaatsen die in alarm komen zodra een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten wordt. Net zo belangrijk is het snel detecteren van rook die vrijkomt bij brand. Rook kan bewoners in slechts enkele minuten verstikken en bewusteloosheid veroorzaken. Een geluidsalarm is essentieel om bewoners vroegtijdig te waarschuwen.

Koolmonoxidemelders

Koolmonoxide (CO) is een zeer giftig, reukloos en onzichtbaar gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding bij slecht functionerende geisers, cv-ketels en open haarden. CO wordt door géén van onze zintuigen waargenomen en niet door een rookmelder gedetecteerd. Blootstelling aan een hoge concentratie gedurende een korte periode kan dodelijk zijn.

De Kidde CO-melders van Chubb zijn bij uitstek geschikt voor nieuwbouw en bestaande woningen. Zowel de 230V als de batterijgevoede melders controleren continu op de aanwezigheid van CO. Via heldere leds is snel en duidelijk de status af te lezen. Modellen met een digitaal display tonen bij alarm de CO-concentratie, zelfs bij waarden onder de alarmdrempel. Zo is bijvoorbeeld ook slechte ventilatie te meten. De melders hebben een levensduur van 10 jaar en zijn EN50291 en CE gekeurd. 

 
Rookmelders

Voor nieuwbouwwoningen geldt, conform NEN 2555, dat afhankelijk van de woning deze opgeleverd moet worden met op elke verdieping in de vluchtroute een 230V gekoppelde rookmelder met back-up. Het streven voor bestaande woningen is dat per 1 juli 2022 op elke woonlaag een batterijgevoede melder aanwezig moet zijn. Chubb adviseert om daar minimaal melders met een ingebouwde 10 jaar batterij te gebruiken zoals de Kidde 10Y29. Het advies is sowieso om, naast in de vluchtroute, in ieder geval rookmelders op te hangen in de slaapkamers en de woonkamer, omdat bewezen is dat daar de meeste ongevallen plaatsvinden.

De Kidde en Firex melders van Chubb geven bij een bepaalde concentratie rookdeeltjes een scherp geluidssignaal, waarna men de brand kan blussen of op z’n minst het pand veilig kan verlaten. De Kidde en Firex rookmelders zijn eenvoudig te bevestigen en zijn EN 14604 en CE gekeurd. De 230 Volt melders voldoen aan de NEN 2555:2008.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie