Automatische afvalinzameling in Amsterdam komt eraan

MariMatic is door middel van een openbare aanbesteding door de gemeente Amsterdam gekozen als leverancier van een Automatic Waste Collection System (AWCS) voor de nieuwe woonwijk in de Sluisbuurt.

Het systeem maakt gebruik van MariMatic's unieke energie-efficiënte MetroTaifun®-technologie met niet-corrosieve leidingnetwerken.

 

 

Afvalverzameling 2.0

De Sluisbuurt is een nieuwe wijk in Amsterdam gelegen op het Zeeburgereiland en zal bestaan uit 5500 nieuwe woningen inclusief scholen, winkels en kantoren. Naast het OAT-systeem (Ondergronds Afval Transport-systeem) zal het gebied worden uitgerust met andere soorten duurzame technologieën, zoals stadsverwarming uit hernieuwbare energie.
Afval wordt rechtstreeks vanuit de gebouwen verzameld of via centrale afvalinzamelpunten in de wijk, en door middel van vacuümtransport via een ondergronds leidingnet naar een terminal voor afvaloverdracht vervoerd, waardoor in het gebied geen lawaaierige en vervuilende traditionele vuilniswagens nodig zijn. Het afval wordt gescheiden in vier verschillende afvalfracties in containers verzameld in de afvaloverdrachtsterminal. De containers worden dan later opgehaald voor verdere distributie naar recyclingcentra etc.

 

Een diamant als terminal

Een onderdeel van het totale contract is een terminal voor afvaloverdracht. Dit gebouw in de vorm van een diamant,  de Ondergrondse Afval Terminal Amsterdam, komt in het nog aan te leggen park in de Sluisbuurt te liggen, naast de Piet Heintunnel. Het gebouw is door Sjouke Westhoff Architect ontworpen met het oog op duurzaamheid, inclusief zonnepanelen, regenwateropvang en zelfs een oplaadpunt voor de dienstauto's. Een deel van de muren wordt van glas, zodat het publiek het vacuümtransport van afval in actie kan zien.
De openbare aanbesteding in Amsterdam was gericht op technologie, betrouwbaarheid, prestaties, kwaliteit en een technische levenscyclus van 60 jaar. De technologie en oplossingen van MariMatic behaalden maximale scores.

 

Corrosievrije leidingen

MariMatic staat bekend om het gebruik van “composietleidingen” met een diameter van 300 mm, in plaats van de veelgebruikte koolstofstalen leidingsystemen van 500 mm. Door afwezigheid van corrosie heeft het systeem een langere levensduur. Onderbrekingen door mogelijke verstoppingen worden geminimaliseerd, omdat het afval gemakkelijker de buis vult, waardoor een hogere vacuümkracht ontstaat voor transport. De ontwikkeling van MariMatic's formatortechnologie maakt het gebruik van grotere afvalzakken (150 liter) in leidingen van 300 mm mogelijk. De gepatenteerde Ring-Line-configuratie van MariMatic maakt het mogelijk de richting van de luchtstroom te veranderen, om mogelijke blokkades te verwijderen.

 

Internationaal succes

Onlangs kreeg MariMatic ook opdrachten toegewezen voor de levering van automatische afvalinzamelingssystemen voor de twee nieuwe woonwijken in Zweden, Förseglet in Västerås en Haga Norra in Stockholm. De orderwaarde hiervan samen met het Amsterdam contract bedraagt ​​meer dan 30 miljoen euro.

 

Over MariMatic Oy

MariMatic is een technologiebedrijf dat vacuümleidingsystemen ontwikkelt en op de markt brengt. De ontwikkeling van de producten en oplossingen begon in 1983 en sindsdien zijn er meer dan 1000 systemen geleverd aan meer dan 40 landen.