Compromisloze thermische bescherming met SWISSPACER 'Warm Edge' thermisch onderbroken afstandhouders

Kamerhoge raampartijen met schuifdeuren creëren een ononderbroken uitzicht in een eengezinswoning in Zuid-Tirol. Om geen compromissen te hoeven sluiten op gebied van thermische bescherming zijn de energiebesparende beglazingseenheden vervaardigd met SWISSPACER 'Warm Edge' thermisch onderbroken afstandhouders.

 

Unieke kans, grote uitdaging

Wanneer men de kans krijgt om te bouwen op een perceel op het zuiden in het Zuid-Tiroolse Eisacktal met bijna eindeloze uitzichten over het middeleeuwse centrum van Brixen, dan zijn grote raamopeningen voor een ononderbroken uitzicht een absolute must. In het zonovergoten Zuid-Tirol moet echter rekening worden gehouden met een grote zonbelasting, wat vooral in de zomer tot ongewenste oververhitting van de binnenruimten kan leiden. Met buitenzonwering of binnenzonwering is dat weliswaar te voorkomen, maar die zouden het fenomenale uitzicht blokkeren.

 

Overstek voor schaduw

Voor deze moderne eengezinswoning aan de rand van Brixen gebruikten de architecten daarom een architectonische truc om de grote raampartijen in de zomer te beschermen tegen te veel invallend zonlicht. De twee verdiepingen van het organisch gevormde gebouw worden bekroond door gebogen dakplaten die tot ver buiten de rand van het gebouw oversteken en een groot balkon en het platte dak ondersteunen. De sneeuwwitte dakplaten vormen een spannend contrast met de antracietkleurige houten bekleding van de hoofdstructuur. Een ovale opening in de dakplaat is groot genoeg om licht door te laten naar het balkon eronder en is zo gepositioneerd dat de noodzakelijke zonwering niet in gevaar komt.

 

Glas, glas, glas

De buitenwanden van de twee verdiepingen eronder zijn bijna volledig beglaasd. De vaste raamelementen en schuifdeuren garanderen in elk seizoen het gewenste weidse uitzicht over de vallei en passen discreet in de donkerhouten gevel met hun smalle, antracietkleurige aluminium profielen. FIN-Slide schuifdeuren en FIN-Project ramen werden geïntegreerd in het FIN-Vista raamwandsysteem van de Zuid-Tiroolse raamfabrikant Finstral. Het modulaire systeem is in veel materiaalcombinaties leverbaar en biedt diverse ontwerpopties voor de integratie van verschillende openingstypen. De versie met glas aan de buitenkant van het frame garandeert een maximale lichtinval. De kunststof kern zorgt voor de allerbeste warmte-isolatiewaarden.

 

Maximaal licht, minimaal warmteverlies

Maximale lichtinval en de hoogste eisen aan warmte-isolatie en ondoordringbaarheid zijn ook de fundamentele reden waarom de raamontwerpers van Finstral SWISSPACER 'Warm Edge' thermisch onderbroken afstandhouders gebruiken in hun energiebesparende beglazing. De kleine componenten leveren een grote bijdrage aan het verminderen van warmteverliezen in de beglazing en het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen. Met hun extreem lage lambda-waarden zorgen ze, afhankelijk van het framemateriaal en de beglazing, voor een minimale warmteoverdracht aan de rand van het isolatieglas en een lage Uw-waarde in zowel ramen als gevels.