Project Depot Boijmans: De onzichtbare zekerheid

In het project zitten vele strekkende en vierkante meters afdichtingsmateriaal van Carlisle CM Europe

Het nieuwe Collectiegebouw van museum Boijmans van Beuningen, ook bekend als Depot Boijmans, is een zeer markant bouwwerk. Ontworpen door MVRDV, gebouwd door BAM Bouw en Techniek en ‘aangekleed’ door Sorba en Van der Tol.

Een toonaangevend project waar verschillende elementen aangaande esthetiek, engineering vakmanschap, luchtdichte oplossingen en dakvakmanschap samenkomen. Onder het intensieve groendak en onder de schil biedt Carlisle® Construction Materials met de merken HARDCAST®, RESITRIX® en HERTALAN® zekerheden op het gebied van lucht-, en waterafdichting. Producten die volledig aan het zicht worden onttrokken, dus het is de hoogste tijd om deze “onzichtbare zekerheden” nader toe te lichten.

Uitdagende ontwerpeisen

Vanaf juni 2020 kan iedereen het zelf ervaren; dan weerspiegelen de 1664 glaspanelen aan de gevel van het nieuwe kunstdepot van Boijmans van Beuningen alles in hun omgeving en kleurt het dak groen van een bos met 75 berken. Het gebouw is nu al een icoon in Rotterdam, de stad die bekend staat om haar gedurfde architectuur.

Het ontwerp van het Depot is een dubbel gekromde bol die bestaat uit prefab betonnen elementen aan de buitenzijde. Elke “ring” bestaat uit 64 panelen, waarbij de radius van het gebouw onder 40 meter is en bovenin 60 meter. Voor dit project verzorgt gevelbouwer SORBA uit Winterswijk de engineering, levering en montage van de 1664 3D gevormde glaspanelen. Niet alleen het ontwerp was een uitdaging, ook met betrekking tot de specifieke eisen aan het ontwerp, veiligheid en de lucht- en waterafdichting van de constructie waren innovatieve oplossingen noodzakelijk.

Zowel de spiegelgevel aan de voorzijde als het berkenbos op het dak zijn open structuren. De lagen eronder en achter zorgen er juist voor dat deze componenten optimaal kunnen ‘presteren’.

Dakconstructie

De opbouw van de dakbedekkingsconstructie komt voort uit de eerste gesprekken die het platform ‘Leven Op Daken’ (LOD) met de architect MVRDV in 2015 heeft gevoerd. LOD is een platform dat meervoudig ruimtegebruik van het platte dak  bevordert. Tot een tweetal jaren terug was Carlisle CM Europe partner in de LOD.

Vanaf de beginfase heeft de MVRDV gekozen voor de RESITRIX® SKW Full Bond EPDM dakbedekking als wortelwerende dakbaan. Onder dit soort intensieve daktuinen wordt de RESITRIX® vaak ingezet, het geeft net die extra zekerheid van een dakbaan gezien de extreem lange gebruiksduur. Ook de opbouw van de dakbedekkingsconstructie is een bewuste keuze, waarbij de elementen vaker in deze combinatie worden ingezet bij dit soort opbouwen met intensieve begroeiingen.

Vanaf de betonlaag is eerst een bitumineuze dampremmer aangebracht, daarop is een bedding van 10 mm Isomix® Plus-Mortel gespoten, hierin zijn trapsgewijs EPS200 blokken (vanaf 170 mm) aangebracht om zo een afschot te creëren naar de hemelwaterafvoeren. Het geheel is vervolgens afgewerkt met 40 mm Isomix-mortel en op afschot gladgestreken. Ook tussen deze blokken is mortel aangebracht om het geheel voldoende drukvast en windvast te krijgen. Hierop is een SBS onderlaag 370P14 aangebracht en daarop de definitieve waterafdichting met de RESITRIX® SKW Full Bond, een volledig wortelwerende EPDM dakbaan met een hoogpolymeer SBS cachering aan de onderzijde. Een ideale verbinding en meer dan dubbele zekerheid, want herstelwerkzaamheden als het bos is aangeplant is hier geen optie.

Gevel

De gevel is opgebouwd uit gestorte betonnen elementen, die geïsoleerd zijn met zijn met zwarte Kooltherm K15-platen van Kingspan. Dit hele pakket moet niet alleen luchtdicht worden afgewerkt, maar ook een zekerheid bieden tegen branddoorslag. Alle horizontale en verticale naden tussen de platen zijn afgedicht met de speciale tape van HARDCAST®, de FSR40. Deze tape heeft een brandklasse B, S1 voor rookontwikkeling en D0 voor druppelvorming. Een uniek product voor deze toepassing.

SORBA verzorgt overigens niet alleen de spiegels maar ook de vliesgevels, raamkozijnen en speciale 3D- toegangsdeuren. Al deze details vormen potentiële luchtlekken in de constructie en moeten dus adequaat afgedicht worden. Deze zijn alle afgedicht met de HERTALAN® EASY STICK GS.

Arjan Verheuvel, Technisch Adviseur bij het project: “Deze luchtafdichting hebben wij zeker gesteld door een dubbele afdichting van Butyl en EPDM, gecombineerd in ons product HERTALAN® EASY STICK GS. Een zelfklevende EPDM strook, welke een Mu waarde heeft van 170.000, dus nagenoeg lucht- en gasdicht. Deze tape is door ons ingezet voor alle luchtafdichtingen bij details; het afplakken van alle boutkoppen, inwerken van de ophangbeugels alsmede bij alle kozijnopeningen.

Het grote voordeel is dat EPDM een zeer flexibel product is, goed te vormen om de dit soort details.”

In het project Depot Boijmans zitten vele m1 en m2 afdichtingsmateriaal van Carlisle CM Europe en nu het project zijn oplevering nadert is hiervan nagenoeg niets meer zichtbaar. Met recht “De onzichtbare zekerheid.”

Project Depot Boijmans van Beuningen, Rotterdam

« Nieuws overzicht