Spiraalvormig massief houten plafond

Op Duke of York Square in London staat een bijzonder nieuw restaurantgebouw.

Met zijn natuurlijke daktuin vormt dit restaurant het sluitstuk in de herontwikkeling van het plein in de wijk Chelsea. Architect Nex ontwierp dit dynamisch en sculpturaal gebouw. Het ontwerp is niet alleen in balans met de prestigieuze en groene omgeving, het creƫert ook een unieke beleving. Hiermee is het echt een focuspunt geworden in zijn omgeving.

Maar naast de visuele aantrekkelijkheid aan de buitenzijde, is ook voor binnen de bijzondere beleving doorgevoerd met een uniek massief houten plafondsysteem.

Ambitieuze vorm

De spiraalvorm van het gebouw, met zijn solide lichtgrijze betonnen muren, wordt voortgezet in een waaiervormig massief houten plafond van Derako. Dit volledig op maat gemaakte plafond zorgt niet alleen voor dynamiek. Het geeft ook een bijpassende en  natuurlijke uitstraling, dat goed aansluit bij de groene omgeving. Het 238 m2 grill plafond systeem bevat veel complexiteit. De houten delen zijn van FSC gecertificeerd Amerikaans essenhout en in de maatvoering 20 mm dik en 80 mm hoog. De voeg tussen de houten delen is variabel. Naast de spiraalvorm zijn ook de speciale inkepingen in het hout wat dit plafond zeer bijzonder maakt. Deze zijn bewust ontworpen voor een intrigerend lijnenspel en versterken het wervelende karakter. Bij velen doet dit sierlijke patroon denken aan een slakkenhuis.

Realisatie van het plafond

Het grill plafond is toegepast waar de buitengevel en binnenwanden als drie excentrische cirkels ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Voor een passende oplossing heeft Derako veel verschillende speciale waaierpanelen uitgewerkt en geproduceerd. Vooral de overgang van de binnenste naar de middelste radius vroeg, door de niet zuivere cirkelvormen, veel engineering. Ook de aansluiting met de rechte plafondvlakken en de cirkelvormige buitengevel moest worden gerealiseerd. Voor het effect van het lijnenspel zijn alle hout inkepingen al in de productie op maat gemaakt. Voor de installatie van het plafond waren vele types van het Derako ophangsysteem nodig. Deze rechte profielen zijn op een vooraf berekende positie voorzien van inkepingen en konden zo op de bouwlocatie in de juiste vorm gebogen worden. In nauwe samenwerking met de UK verkooppartner en de architect is alles ontwikkeld en uitgewerkt in een legplan. Hierdoor liep de uitvoering en montage soepel met een prachtig eindresultaat.  

Systemen met C2C, BREEAM en LEED

De Derako systemen zijn niet alleen vanuit de volledig hernieuwbare grondstof hout uiterst duurzaam, ook zijn ze C2C Silver gecertificeerd. Daarnaast kunnen de systemen direct bijdragen aan het verkrijgen van de credits binnen BREEAM en LEED. Hierover leest u meer in het document Breeam Credits met de Derako systemen op de Derako website.

 
Een Derako plafond voor uw project?

De Derako houten plafonds en wanden zijn projectoplossingen op maat, waarbij het ontwerp het uitgangspunt is. Maar naast maatwerk heeft Derako ook standaardproducten. Zo kunnen wij voor elke ruimte, behoefte en budget een massief houten oplossing bieden. De Derako adviseurs informeren u graag verder.

« Nieuws overzicht