Top-Up: hoogbouw in hout nadert voltooiing

Na de officiële start van de bouw in juni 2019 van Top-Up in Amsterdam zijn de werkzaamheden inmiddels in een afrondende fase.

Ontwikkelaar Lemniskade heeft naast het 30 meter hoge PATCH22 de zeven verdiepingen tellende hoogbouw in hout gerealiseerd.

Het gebouw is geplaatst op een oude kabelhaspel die voorheen werd gebruikt voor trans-Atlantische kabels. Naast het gebruik van hout is het nieuwbouw-project volledig circulair zodat aan het eind van de levenscyclus de woningen grotendeels uit elkaar kunnen worden gehaald. Grondstoffen als hout, glas, aluminium en beton zijn vervolgens te gebruiken voor een nieuw gebouw. Het gebruik van energie en drinkwater wordt gereduceerd door het toepassen van onder andere zonnepanelen en hergebruik van regenwater voor toiletspoeling.

Eigen indeling

Kopers van de 28 appartementen kunnen zelf de indeling en afwerking van de woon-werklofts bepalen. De ruimtes in Top-Up, van 99 of 149 vierkante meter, hebben vrije hoogte van drie meter en zijn volledig leeg, dus zonder schachten of meterkasten. Dat maakt de woningen geheel vrij indeelbaar met een fraaie, zichtbare houten draagstructuur.

Brandveilig

Voor de uitstraling van het gebouw is de keuze gemaakt voor Siberisch Lariks gevelbekleding met een onderhoudsvrije brandvertragende behandeling. De gevel is uitgewerkt in de kleur Equal Weathering zodat er vanaf het begin een mooie uitstraling van vergrijsd hout wordt aangebracht. Voor de verdere afwerking is gebruik gemaakt van Firestain zodat de coating geen negatieve impact heeft op het brandgedrag.

Onderhoudsvrij en brandvertragend

Vanwege de wens voor een onderhoudsvrije gevel is gekozen voor SafeWood FRX met een weerbestendige, brandvertragende behandeling. Voor deze brandvertragende behandeling worden de delen geïmpregneerd met brandvertragende polymeren die door drogen en verwarmen volledig fixeren in het hout.

 
Brandtesten

Voor Top-Up zijn speciale brandtesten volgens de SBI methode uitgevoerd om de brandveiligheid van de open gevel en het achterhout aan te tonen. Met het brandvertragend behandelde Siberisch Lariks zijn delen van minimaal 18 millimeter dik en 68 millimeter breed toegepast in een verticale opstelling met 8 millimeter ruimte tussen de planken. Voor de achterconstructie is gebruik gemaakt van brandvertragende spijkerregels zoals ook toegepast in het echte werk.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie