Kademuren met traditionele basalt in (prefab) beton

Natuurlijk gevormde basaltblokken zijn sinds mensenheugenis in Nederland gebruikt voor waterbouwkundige werken zoals oeverversterkingen en kademuren.

Omdat het plaatsen en metselen van basaltblokken om begrijpelijke arbo-technische redenen steeds meer in verval is geraakt, is de toepassing van dit materiaal in de laatste decennia sterk afgenomen en zijn de vakmensen daarvoor dan ook niet of nauwelijks meer te vinden. Er zijn alternatieve toepassingen, zoals het in klein formaat knippen van oude blokken en deze op prefab hangschorten op te metselen, maar dat is een arbeidsintensieve, zware en daardoor ook dure oplossing. NOE-Betonvormgeving heeft echter sinds kort een structuurmat in de collectie opgenomen waarmee het traditionele basaltpatroon op eenvoudige wijze reproduceerbaar is in beton.

Echte basalt als basis

Met gebruikmaking van echte basaltblokken en grof voegmateriaal is een model vervaardigd dat met een structuurdiepte van ca. 40 mm een niet van echt te onderscheiden beeld geeft van traditioneel gemetselde kademuren, zeker als er daarbij ook nog antracietkleurig beton wordt toegepast. Het model is zodanig samengesteld en schakelbaar gemaakt dat de structuur ook over grotere vlakken “naadloos” is toe te passen zonder een opvallend repeterend patroon te vertonen.

Goed alternatief

In het werk gestorte wanden of prefab elementen met deze basaltstructuur zijn een goed alternatief voor de traditionele gemetselde of gestapelde basalt, waarmee ook in de toekomst de voor Nederland karakteristieke uitstraling van dit materiaal behouden blijft.

Projecten

Inmiddels zijn er een aantal projecten uitgevoerd waarbij deze structuur al is toegepast en staan er ook nog de nodige projecten concreet op de planning. Het betreft daarbij niet alleen waterbouwkundige werken, maar ook taludwanden, bijvoorbeeld zoals toegepast bij een nieuw voetgangersviaduct bij Walibi Holland in Biddinghuizen en de plint van een nieuw te realiseren hotelgebouw aan de Zeeuwse kust.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie