Slim noodverlichtingssysteem Eaton in nieuwe distributiehal vanHaren

vanHaren maakt voor haar nieuwe distributiehal gebruik van een centraal noodverlichtingssysteem van powermanagement-bedrijf Eaton.

Door gebruik te maken van een centraal systeem bespaart vanHaren op de onderhoudskosten en kan de noodverlichting geïntegreerd worden in de lichtlijnen die zorgen voor de verlichting van de distributiehal.

Schoenleverancier vanHaren maakte een enorme groei door in het aantal bestellingen in de webshop. Om deze groei te faciliteren is in Waalwijk, naast het bestaande distributiecentrum, een tweede hal neergezet. Eaton voorzag in samenwerking met leverancier Rexel in de behoefte aan noodverlichting en Kuijpers Installaties nam de gehele installatie voor zijn rekening.

Noodverlichting ‘slim’ ingeregeld

Het centrale voedingssysteem kon op een makkelijk toegankelijke locatie geplaatst worden, waardoor het vervangen van accu’s snel en eenvoudig is uit te voeren. Het gebruikte systeem biedt bovendien nog andere voordelen op het gebied van onderhoud: de noodverlichting kan ‘slim’ worden ingeregeld, waardoor het systeem ieder armatuur afzonderlijk van elkaar in- en uit kan schakelen en zelf de noodverlichtingsarmaturen test. Hiervoor hoeft geen extra bekabeling gelegd te worden, want het systeem communiceert over de stroomkabel. Bij een defect kan per e-mail een signaal worden afgegeven aan de facility manager, die in één oogopslag kan zien welk armatuur op welke locatie niet of niet goed functioneert.

Besparing op onderhoudskosten en batterijcapaciteit

Bij een distributiecentrum zoals dat van vanHaren bespaart de inzet van een centraal noodverlichtingssysteem op de onderhoudskosten omdat, in tegenstelling tot bij gebruik van een decentrale noodverlichting, de batterijen niet op grote hoogte en niet in grote aantallen vervangen hoeven te worden. Bovendien is bij de installatie ook rekening gehouden met het benodigde vermogen voor de noodverlichting. In de praktijk kun je in noodbedrijf volstaan met een lagere verlichtingssterkte dan in normaal bedrijf. Dat is ook wettelijk vastgelegd. Om op de benodigde batterijcapaciteit van het centrale voedingssysteem te besparen, geven de armaturen in noodbedrijf slechts 10-15% van de lichtsterkte ten opzichte van de normale situatie. Zo blijft bij een noodsituatie de omgeving goed verlicht en kan er met kleinere accucapaciteit toch voldaan worden aan de wettelijke vereisten.

Leest het hele verhaal via deze link

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie