Zoek een goede balans tussen duurzaamheid en gezondheid van gebouwen en hun gebruikers

Met de aankomende BENG-eisen moeten duurzame nieuwbouw en renovatie van bestaande bouw eraan bijdragen dat Nederland zijn energiedoelen haalt.

Maar hoe kun je hierbij een natuurlijke balans vinden tussen het reduceren van energieverbruik en het bevorderen van gezond wooncomfort?

Een dakrenovatie is een eenvoudige maar effectieve manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken. Bij het verduurzamen van een woning wordt al snel gekeken naar energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de gebouwschil, het toepassen van zonnepanelen en het installeren van warmtepompen. Maar ook slimme home-automation systemen, de juiste beglazing en zonwering kunnen een effectieve bijdrage leveren aan het verminderen van het energieverbruik en het verbeteren van het wooncomfort in een gebouw.

Zon bespaart energie zowel binnen als buiten

Een gebouw wordt primair gebouwd voor mensen om gezond in te wonen of te werken en niet om energie mee op te wekken. De gebruikers dienen dus in het ontwerp te allen tijde voorop te staan. Uiteraard moet er wel een natuurlijke balans zijn tussen het wooncomfort en het energieverbruik van een gebouw. In woningen met een EPC van 0,4 en nul op de meter worden voor energieopwekking vaak building integrated photo voltage (BIPV) toegepast. Deze technische installaties worden geplaatst op zon georiënteerde hellende daken, vaak ten koste van daglichtopeningen. De ruimte onder deze volledig met PV bedekte daken zijn door de gebouwconsument daardoor lastig te benutten als verblijfsruimte. Door daglichttoetreding en frisse lucht gelijk in het eerste ontwerp mee te nemen kan onder het energiedak een prettige leefruimte worden gecreëerd die ook bijdraagt aan het energievraagstuk.

Passieve zonverwarming

In het stookseizoen zorgt voldoende daglichttoetreding namelijk dat kunstverlichting minder snel hoeft te worden gebruikt en helpt de passieve zontoetreding de ruimtes opwarmen. Dit scheelt in energieverbruik voor verwarming en verlichting. “Om op hellende daken zonnepanelen en dakramen op een esthetische, weersbestendige en eenvoudige manier te kunnen combineren hebben we samen met verschillende BIPV leveranciers aansluitingen ontwikkeld. Een speciaal gootstuksysteem, de VELUX Solar Integrator, zorgt bijvoorbeeld voor een naadloze integratie tussen VELUX dakramen en een geselecteerd aantal indak zonnepaneelsystemen. Daarnaast zijn er voor bestaande bouw ook verschillende integratiemogelijkheden van VELUX dakramen en opdak zonnepaneelsystemen mogelijk. Zo zorgen we voor een duurzame energieopbrengst en blijven de waardevolle vierkante meters leefruimte onder het hellende dak comfortabel te gebruiken als slaap-, kinder- of werkkamer”, aldus Jolanda de Gooijer, Product Group Manager bij VELUX Nederland.

Energiezuinig koelen

Door een dakraam op de bovenste etage (bijvoorbeeld boven de trapopgang) en een kiepraam lager in de gevel tegen elkaar open te zetten, kan de complete woning op een natuurlijke manier eenvoudig door thermische trek worden gekoeld. De zomernachtkoeling voert warme vochtige lucht ’s nachts af waardoor de binnentemperatuur daalt en mensen beter kunnen slapen, zonder gebruik te maken van elektronische koeling.

Vanuit wet- en regelgeving wordt binnenkort een grenswaarde ingesteld voor de kans op temperatuuroverschrijding (de TOjuli-waarde). Met goede zonwering kan de opwarming van een gebouw bijna volledig worden voorkomen, omdat de zonnestralen worden tegengehouden voordat deze het glas raken. “Als het gaat om het voorkomen van oververhitting adviseren we mensen om naast zomernachtkoeling ook actieve zonwering toe te passen. VELUX buitenzonweringen en rolluiken reduceren de zonnewarmte met wel 73% tot 90%. Hierdoor hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van elektronische koeling omdat de ruimte minder warm wordt,” vult De Gooijer aan.

Automatische natuurlijke ventilatie

Je kunt een woning ook actief koelen door gebruik te maken van slimme systemen. Het VELUX ACTIVE binnenklimaatsysteem is voorzien van de allernieuwste smartsensor-technologie waardoor het systeem geheel zelfstandig denkt en handelt. Slimme sensoren monitoren de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie in huis en bepalen op basis van de weersverwachting en geavanceerde algoritmen of het openen of sluiten van ramen of rolluiken het binnenklimaat verbetert. Zo wordt vocht tijdig afgedreven, oververhitting voorkomen en kan de woning ’s zomers op een energiezuinige manier worden gekoeld. Daarnaast kunnen de VELUX producten ook worden gekoppeld door middel van een API (Application Programming Interfaces). Deze API maakt de communicatie en het uitwisselen van informatie mogelijk tussen de verschillende systemen die in de markt beschikbaar zijn. Ontzettend handig natuurlijk, maar de grootste winst zit hem in het feit dat de bewoners op deze manier altijd een duurzame oplossing hebben voor een gezond binnenklimaat,” aldus De Gooijer.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie