Behoefte koeling neemt toe

Door de steeds groter wordende kennis op het gebied van ons klimaat en de klimaatveranderingen zien we de behoefte van alleen verwarmen in huis steeds meer verschuiven naar kóelen en verwarmen.

 

De vraag naar koeling in nieuwbouwwoningen neemt flink toe. Jaga is al jaren bezig om producten te ontwikkelen die klaar zijn voor de toekomst, zoals energiezuinige en efficiënte koeloplossingen.

 

Meer vraag naar koeling

De vraag naar koeling in woningen neemt toe door verschillende redenen.

  • Huizen worden steeds beter geïsoleerd. In de winter gaat er geen warmte verloren, maar in de zomer komt er ook weinig frisse lucht binnen. Als een woning eenmaal warm is, is het lastig de temperatuur omlaag te brengen. We zijn de luxe van koelen in de auto of in een hotel gewend en willen dit comfort ook in huis.
  • Het koelen van gebouwen wordt steeds toegankelijker en betaalbaarder. Consumenten kiezen vaker voor milieuvriendelijke en energiezuinige warmtepompen met lage temperatuurverwarming. Een mooie bijkomstigheid van een warmtepomp is dat deze kan koelen.
  • Als laatste nemen de regels en wetgeving toe omtrent oververhitting van woningen in de ouderenzorg en utiliteitsbouw. Mensen moeten comfortabel kunnen wonen en werken en daar hoort koeling ook bij.

 

Wetgeving ouderenzorg

De overheid wil dat ouderen langer zelfstandig in een eigen woning blijven wonen, maar neemt geen maatregelen om ervoor te zorgen dat deze woningen comfortabel zijn. Veel ouderen wonen in kleine ruimtes die extreem geïsoleerd zijn met grote glaspartijen. Deze woningen hebben in de zomer al snel een temperatuur van 25 graden en daar hebben ouderen last van. Jaga neemt deel aan de projectgroep NTA 8800 om het ministerie te adviseren over comfortabel en veilig wonen.

 

Koeloplossingen

Koeling wordt dus een steeds belangrijker onderwerp in de maatschappij. Je kunt kiezen voor een airconditioning, maar dit is een grote energieverbruiker en niet duurzaam. Met de klimaatsystemen van Jaga kies je voor een energiezuinig en efficiënt systeem dat geïntegreerd is in het verwarmingstoestel, waardoor je kunt koelen en verwarmen in één. Jan Verdonck, Climate Designer van Jaga: “We voelen de urgentie om producten te ontwikkelen die klaar zijn voor de toekomst en zorgen voor een beter binnen- en buitenklimaat. We zien het als onze taak om bruggen te bouwen en de wensen en behoeften van alle betrokken partijen bij elkaar te brengen.”

 

Actieve en passieve koeling

Er is een verschil tussen actieve (deep) en passieve (light) koeling in woningen. Bij actieve koeling wordt er gebruik gemaakt van condenserende koeling met koelmachines of lucht/water warmtepompen. Het is te vergelijken met airconditioning, maar dan energiezuiniger. De krachtige en compacte Briza 12 en 22 van Jaga is zo’n klimaatsysteem met actieve koeling én verwarming. Bij passieve koeling wordt de ruimte vooral verfrist. Deze milieuvriendelijke koelsystemen kunnen de temperatuur zo’n 3 tot 5 graden laten dalen. Ze zorgen voor verkoeling van de woning tegen een zeer laag energieverbruik. Kies onder andere voor de Strada Hybrid, de Mini Canal Hybrid of de designradiator Vertiga Hybrid voor passieve koeling in combinatie met verwarming.