Een optimaal binnenklimaat met VELUX buitenzonweringen en rolluiken

De zomer is in aantocht en met de oplopende temperaturen stijgt ook de kans op oververhitting van je woning. In deze tijd waarin we veel thuiswerken, is dat een belangrijk aandachtspunt.

 

Een van de ruimten in huis die vaak als thuiswerkplek gebruikt wordt, is de zolder. In veel gevallen is dit ook nog eens de warmste ruimte in huis. Door overdag ramen en zonweringen dicht te houden en ’s nachts als het afkoelt, de ramen te openen, blijft een woning aangenaam koel.

 

Zolders hebben de reputatie in de zomer bijzonder warm te zijn. Maar door stijgende buitentemperaturen warmen gehele woningen tegenwoordig te veel op. Uit de Healthy Homes Barometer, een representatieve studie in opdracht van de VELUX Groep, blijkt dat 87 procent van de Europeanen minimaal 1 keer per jaar oververhitting in huis ervaart, 31 procent heeft het zelfs regelmatig te warm. Boven een bepaalde waarde kunnen hoge temperaturen leiden tot hittestress, verminderde productiviteit en oververmoeidheid. Nederlanders zijn gewend om bij mooi weer de ramen open te gooien, maar eigenlijk zullen we ons steeds meer moeten gedragen alsof we in het Mediterrane gebied wonen.

 

Altijd een prettige temperatuur in huis

Om de temperatuur in huis te beperken, is het belangrijk om zoninstraling te voorkomen met behulp van (buiten)zonweringen of rolluiken. Dit geldt zeker bij goed geïsoleerde woningen. Vanuit wet- en regelgeving is vanaf 1 januari 2021 een grenswaarde ingesteld voor de kans op temperatuuroverschrijding (de zogenaamde TOjuli-waarde).

 

Vooral bij nieuwbouwwoningen is het lastig om zonder actieve koeling de woning koel te houden. Goed isoleren is belangrijk om warmteverlies in de winter te beperken, maar diezelfde isolatie zorgt er in de zomer voor dat een oververhitte kamer minder snel afkoelt. Met goede zonwering kan de opwarming bijna volledig worden voorkomen, omdat de zon wordt tegengehouden voordat deze het glas bereikt.

 

Het effect van zonwering en rolluiken

VELUX buitenzonweringen zorgen voor effectieve warmtewering met behoud van daglicht en uitzicht. Wel zo prettig in ruimtes waar daglicht essentieel is, bijvoorbeeld bij het thuiswerken of als de kinderen huiswerk maken. Hierdoor hoeft er minder gebruik te worden gemaakt van kunstverlichting. Dit bespaart energie en zo houden bewoners het contact met buiten.

 

Betreft de ruimte een slaapkamer? Dan zijn VELUX rolluiken een effectievere keuze. Deze houden niet alleen de warmte buiten, ze beschermen ook tegen lawaai en verduisteren de kamer ook overdag volledig. Als het ’s winters buiten koud is, helpen rolluiken ook nog eens energie te besparen dankzij hun isolerende werking.

 

’s Nachts koelen en luchten

Goed ventileren wanneer de temperatuur buiten lager ligt dan binnen, vaak ’s nachts en in de ochtend, is ook erg effectief. Wanneer hoog in de woning ramen opengezet kunnen worden, kan de complete woning eenvoudig door thermische trek worden gekoeld. Een dakraam in het hellend dak (bijvoorbeeld boven de trapopgang) en een kiepraam lager in de gevel tegen elkaar openzetten, zorgt ervoor dat de warme lucht in huis ’s nachts wordt afgevoerd en de binnentemperatuur ’s ochtends weer aangenaam is.

 

Automatische ventilatie

Je kunt een woning ook actief koelen door gebruik te maken van slimme systemen. Warmtewerende producten met het VELUX ACTIVE binnenklimaatsysteem zijn eenvoudig te bedienen via de smartphone en spraakbesturing. Sensoren kunnen de producten ook automatisch activeren op basis van het klimaat in huis en/of de weersvoorspelling. Als er hoge temperaturen worden voorspeld, sluiten ramen en zonweringen zich overdag om te voorkomen dat de kamer opwarmt. ’s Avonds gaat de zonwering omhoog en worden verschillende ramen beneden en op zolder tegen elkaar opengezet zonder het gebruik van airconditioning, wat energiekosten bespaart. Zo kunnen bewoners bij aangename temperaturen van de zomer genieten én profiteren van een gezond binnenklimaat.

 

Zomeractie: korting op VELUX warmtewering

Door middel van een grote online mediacampagne informeert VELUX Nederland deze zomer consumenten over de voordelen van warmtewerende producten. Daarnaast ontvangt de consument bij aanschaf van buitenzonweringen en/of rolluiken tussen 1 juni t/m 31 juli 2020 van VELUX een cashback van € 15,- op handbediende buitenzonweringen en € 30,- cashback op alle op afstand bedienbare INTEGRA® (elektrische) buitenzonweringen en alle rolluiken.

 

De cashback kan aangevraagd worden op deze pagina, waar ook meer informatie over de actie is te vinden.

 

Lees meer informatie over het assortiment raamdecoratie, zonwering en rolluiken op de website van VELUX.