Wonen in het centrum

Het creëren van transparantie en het beschermen van de leefruimte tegen lawaai - twee eisen die het bouwproject Monarch III in Den Haag op een ideale manier combineert.

De Solarlux balkonbeglazing is in veel opzichten een voordeel voor het gebouw: het absorbeert stads- en verkeersgeluiden, biedt een onbeperkt uitzicht op de omgeving en is flexibel te openen voor extra wooncomfort.  

In het midden van het Beatrixkwartier in Den Haag zijn twee 70 meter hoge torens gebouwd met 248 huurappartementen. De woontorens van Monarch III, ontworpen door het architectenbureau Powerhouse Company, voldoen aan de vraag naar betaalbare, hoogwaardige appartementen op toplocaties. De beide woontorens bieden een vrij uitzicht op de skyline van Den Haag en het Haagse Bos. De kern van het architectonische concept is dan ook een transparant ontwerp. Verdiepingshoge ramen, transparante gebouwhoeken en beglaasde balkons sieren de gevel.

Geluidsisolatie met toegevoegde waarde

De woontorens moesten vanwege de beperkte ruimte zeer dicht bij elkaar worden geplaatst en liggen direct aan de A12. Dit was een bijzondere uitdaging tijdens de planningsfase, omdat de balkons een vrij uitzicht bieden en het uitzicht vanuit andere appartementen moet worden vermeden. De architecten ontwikkelden een intelligente oplossing: de torens werden onder een hoek ten opzichte van elkaar geplaatst, zodat het uitzicht van binnen naar buiten het gebouw passeert.

Er moest ook rekening worden gehouden met het omgevingslawaai. Want naast de naastgelegen A12 lopen de trambaan en de Prinses Beatrixlaan direct langs de gebouwen. Aan de zijkant van de slaapkamers is het geïsoleerde metselwerk voorzien van een extra glazen gevel. Direct grenzend aan de woonkamers bevinden zich de balkons, die ook zijn voorzien van geluiddempende beglazing. Deze kan flexibel worden geopend.

De volledig glazen balkons zijn gerealiseerd met het SL 25 schuif- en draaisysteem van Solarlux. De balkonbeglazing houdt regen, wind en geluid buiten tot 22 dB. Gemonteerd op de glazen borstwering kunnen de ruiten afzonderlijk naar de zijkant worden geschoven en in een rechte hoek worden gedraaid om een vast pakket te vormen dat zelfs bij sterke windstoten veilig is.

Fotografie: Thea van den Heuvel Fotografie

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie