Deze vraag is de laatste tijd niet zomaar een vraag.

Er gaan de meest wilde theorieën en de meest wilde verhalen het internet over. De één is veel te duur en de ander kan echt niet meer. En dit is jammer, want het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Hier een genuanceerde mening.

 

Het begin

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nou uiteindelijk het doel van een ventilatiesysteem? Heel simpel: vervuilde lucht naar buiten en schone lucht naar binnen. Koken, douchen, wc-gebruik, menselijke aanwezigheid; allemaal zorgen ze ervoor dat de luchtkwaliteit slechter wordt. Een ventilatiesysteem zuigt deze vervuilde lucht af en zorgt ervoor dat er schone buitenlucht voor terugkomt. Dit is de essentie. Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat dit op een comfortabele manier gebeurt en het is uiteraard belangrijk dat we het opgenomen vermogen in de gaten houden. Naar onze mening zijn dit al wel bijzaken, want het mag nóóit ten koste gaan van goede luchtkwaliteit. Beter iets meer energieverbruik, dan een slechte luchtkwaliteit!

 

De systemen

Toegegeven: Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Per situatie moet er gekeken worden wat de beste match is. De ene keer is het verstandiger om een MV-systeem te gebruiken en in een ander project past een WTW weer veel beter. Dus laten we binnen onze  branche niet over elkaar heen vallen om aan te tonen waarom een ander systeem zo slecht is. Ga uit van je eigen kracht en geef aan waarom jouw oplossing geniaal is! Wij vinden namelijk dat wij bij BUVA een prachtig MV-systeem én dat we een innovatieve WTW hebben.

 

Vraagsturing

Beide systemen zijn ook vraaggestuurd uit te voeren. Dit kan op basis van CO2, tijdsturing en/of gezoneerd. Op deze manier wordt de wijze waarop geventileerd wordt nog efficiënter. Garantie op zowel een goede luchtkwaliteit als een laag energieverbruik. En als extra bonus zal ook in vele gevallen het systeem stiller zijn. Vraaggestuurd en dus gericht ventileren zorgt in de regel ervoor dat de motoren minder hard hoeven te draaien.

 
Het doel

Het lijkt ons verstandig om in de branche met z’n allen te hameren op het nut van een goed werkend ventilatiesysteem. Laten we ervoor zorgen dat iedereen op de hoogte is van het nut hiervan, dat deze systemen netjes ingeregeld worden én dat ze regelmatig onderhoud krijgen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende bewonersinstructies zijn. Zo kunnen wij er allemaal samen een mooie boterham aan verdienen.