Massief houten wanden voor sfeer en beleving

Het nieuwe dorpshuis voor Zwanenburg en Halfweg verenigt een aantal ‘dorpse huizen’ onder een markant dak.

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg en Halfweg is een ontmoetingsplek voor jong en oud met faciliteiten voor cultuur, sport en ontspanning. Binnenin het gebouw, ontworpen door Heren 5 Architecten, zijn alle ruimten bereikbaar vanuit een ruime 'binnenstraat' die met de koffiebar en terras aan het water een uitnodigende collectieve huiskamer vormt. Het duurzaam gebouwde dorpshuis is zeer energiezuinig. Door optimaal gebruik van daglicht en groen, ontstaat er in het hele gebouw een voelbaar prettig en gezond binnenklimaat. Ook de kracht van massief hout en de Derako systemen komen in deze omgeving goed tot hun recht. Het warme hout van de wanden contrasteert mooi met de industriƫle vloeren en plafonds en zorgt voor een bijzondere versterking van de ambiance en duurzaamheid.

Massief houten lineair wandsysteem

Het toegepaste open lineair wandsysteem in de maatvoering 15x63 mm is voorzien van American Yellow Poplar hout wat van nature veel kleurverschil kent. Het zijn vooral deze kleurverschillen die bijdragen aan een extra natuurlijke en warme uitstraling. Het hout wordt ter bescherming van vocht en vuil standaard vanuit de productie voorzien van een transparante lakafwerking. Een maximale esthetiek wordt bereikt door het speciale Derako draagsysteem, waarbij de gehele bevestiging onzichtbaar en aan de achterzijde van het hout zit. Aan de hand van het design zijn voor diverse wanden de lamellen in vaste lengtes geproduceerd, om zo een rustig en ononderbroken geheel te verkrijgen. De overige lamellen zijn met een speciaal mes en groefverbinding op de kopse kant geproduceerd om een directe koppeling en een vlakke montage mogelijk te maken.

Optimale akoestiek, praktisch uitgevoerd

Akoestiek is erg belangrijk in grote publieke gebouwen. Om dit te verbeteren is tussen de 22 mm voegen zwart vezelvlies aangebracht wat een extra akoestisch effect heeft. Op de delen onder de bar is het vezelvlies vervangen voor een speciale harde veer zodat het hier niet kan beschadigen.

Gebogen vormen, realisatie vanuit overleg

De wanden zijn zowel in rechte als gebogen vormen toegepast. Al in een vroeg stadium is er in samenwerking met de architect gekeken om de bijzondere vormen met convexe en concave krommingen mogelijk te maken. De afbouwer Paul Timmer heeft op een aantal punten, waar de radii zeer krap waren, specifieke aanpassingen aan het volledig prefab geleverde systeem gedaan.

Ook het Derako wand of plafond voor uw project?

De Derako massief houten wanden en plafonds zijn C2C Silver gecertificeerde projectoplossingen. Maar waar Derako voorheen alleen gespecialiseerd was in het leveren van een volledig op maat en volgens projectspecificatie systeem, heeft de producent en leverancier van massief houten systemen nu een nieuwe productlijn ontwikkeld; de Derako Grill Base-line. Een gestandaardiseerde en kosteneffectieve oplossing waarbij het mogelijk is om de unieke grondstof massief hout in nog meer gebouwontwerpen toe te passen. Meer weten? Neem contact op via de Derako website.

Foto's: Paul Timmer

« Nieuws overzicht