Verspreiding van coronavirus via klimaatsystemen?

Niet aangetoond, maar ook niet uitgesloten

Onze collega's van Gawalo hebben de Engelstalige richtlijn van REHVA voor het gebruik en beheer van ventilatie- en klimaatsystemen tijdens de huidige coronacrisis, op grote lijnen voor ons vertaald en overzichtelijk op een rij gezet.

Het zekere voor het onzekere

De richtlijn van REHVA (een Europese koepelorganisatie voor verenigingen van leveranciers van verwarming, ventilatie en airconditioning) is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur over het coronavirus (COVID-19, SARS-CoV-2), gecombineerd met de ervaringen tijdens SARS (SARS-CoV-1). Van het huidige coronavirus is in ieder geval aangetoond dat het zich via grote druppels als gevolg van hoesten en niezen binnen een afstand van 2 meter verspreid. Of het virus ook via de lucht kan worden overgedragen, is volgens de samenstellers van de richtlijn niet aangetoond, maar ook niet uitgesloten. Vandaar dat ze stellen dat alle middelen moeten worden ingezet om deze pandemie te bestrijden en het zekere voor het onzekere nemen. Daarom bevat de richtlijn een aantal praktische maatregelen voor het gebruik en beheer van ventilatie- en klimaatsystemen in gebouwen en kantoren, om het risico op overdracht van het virus via de lucht te beperken.

>> Lees het artikel van Gawalo Coronavirus in klimaatsystemen: hoe beperk je overdracht via lucht?

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie