Balkonconstructies

Beton, staal, kunststof, uitvouw- en vensterbalkons

Balkons kragen uit en zijn toegankelijk vanuit een binnenruimte van een gebouw. Als het niet uit de gevel kraagt, maar wel een buitenruimte vormt, dan worden het terrassen of loggia's genoemd. We richten ons hier op de uitkragingen en hoe die worden opgelost.

Prefab balkons van lichtgewicht beton

Dankzij de speciale productiemethode kunnen lichtgewicht balkons van 170 kg/m2 in ferrocement worden geleverd die bij uitstek geschikt zijn voor renovatie. De gewichtsbesparing komt tot stand doordat het grootste gedeelte van het balkon gevuld is met polystyreen schuim. Er is ook de mogelijkheid zonder schuim te produceren waardoor de vorm van de wapening zichtbaar wordt aan de onderzijde. Door deze wijze van produceren kunnen balkonelementen 3 keer lichter dan traditioneel beton zijn.

Dankzij de wapening blijft de constructieve veiligheid gewaarborgd (KOMO keurmerk). De balkons vormen een constructief element en zijn dus zelfdragend. Door het lage gewicht zijn deze balkons belastingbesparend voor de gevel en dikwijls zonder al teveel aanpassingen op bestaande constructies aan te brengen. De balkons bieden een duurzame oplossing voor het creëren van buitenruimte. De balkons zijn standaard uitgevoerd met antislip, afschot, watergootje en hemelwaterafvoer.

Betonnen balkons

Standaard profileringen van opleggingen, afwatering en gootaansluitingen kunnen natuurlijk op een veelvoud van custom balkons worden toegepast. Prefab betonnen balkonplaten kunnen voor zowel nieuwbouw als renovatie worden geleverd. De balkonconstructie kan uitkragen, maar ook van ondersteuningen worden voorzien.

Ultradunne 'Ipad'-balkons

Mogelijk hadden de Delftse gemeentebestuurders nooit toestemming gegeven voor de innovatie als ze de prestaties van het ultradunne niet met eigen ogen hadden gezien. Voor de test, die vereist was omdat in Nederland nooit eerder zulke balkons en galerijen zijn toegepast, zette de constructeur zware big bags op een galerijplaat. Zelfs bij een belasting van meer dan 1.500 kilo per vierkante meter, 5 maal de toegestane belasting, begaf de 7,2 meter brede betonplaat het niet. Ook bij een extreme puntbelasting (2.400 kg/m2) gaven de balkons geen krimp.

De constructeur leidt de innovatieafdeling die de ultradunne balkons in samenwerking met producent uit Noord-Jutland ontwikkelt. Dit Deens bedrijf produceert Compact Reinforced Composite (CRC), een ultra hogesterkte beton (UHSB) dat niet alleen sterk, maar ook uitermate duurzaam is. Ter vergelijking: traditionele balkons zijn 3 maal zwaarder dan de belasting die ze kunnen dragen, de 'Ipad' balkons dragen met gemak evenveel als hun eigen gewicht. De UHSB-platen zijn geen 30 centimeter dik, zoals een traditioneel balkon, maar slechts 6 centimeter. Dat geeft een sierlijk gevelbeeld en verzekert de woningen van veel meer daglicht. De balkons vervuilen ook minder, door de zeer hoge dichtheid van het materiaal.

Stalen balkonconstructies

Met staal is het makkelijk om op maat een balkonconstructie te leveren, vandaar dat er op het gebied van prefab weinig standaard aanbod van stalen balkons is. Wel kunnen geheel stalen balkonconstructies voor projecten geprefabriceerd worden, zodat ze in één keer in te hijsen zijn.

Er mag tussen de stalen balkonconstructie geen koudebrug ontstaan naar de binnenconstructie.

>> Vind koudebrugonderbrekingen voor balkons op NBD-Online
Lichtgewicht polyester balkons

Als zware balkons van beton of staal niet haalbaar zijn, kan men uitwijken naar prefab balkons van polyester. Zo worden polyester balkons vaak gebruikt bij het transformeren van een kantoorgebouw naar een appartementgebouw. De opbouw van een polyester balkon kan worden aangepast aan de oplegging (rondom randoplegging of puntoplegging) en aan de overspanning. Een polyester balkon kan ook worden voorzien van een houten draagconstructie. Als gewenst kan er ook voor een vulling van PUR of PIR schuim worden gekozen. Tot slot worden polyester balkons voorzien van een antislip toplaag en kan er gekozen worden voor een gladde huid of structuur.

Uitvouwbalkons

Een kozijn met een over de hele lengte een kalf, die transformeert in een balkon, dat is wat het uitvouwbare balkon eigenlijk is. Ingeklapt maakt het gewoon als kozijn-met-kalf deel uit van de gevel, bij een druk op de knop verandert het gedeelte onder de kalf in een glazen balkonvloer en het deel boven de kalf in een glazen balustrade - en dat in 50 seconde. Vanuit de stijlen komen er aluminium lamellen naar beneden die onder de baluster de zijwangen van het balkon vormen. De afmetingen van het uitvouwbalkon zijn 1.700/2.300/3.000 mm breed x 2.400 mm hoogte.

Dit type balkon werd in 2015 geïntroduceerd en als eerste in Amsterdam toegepast in het woningbouwproject CPO De hallen. Eerder, in 2009, was op de Bouwbeurs het prototype van deze balkonconstructie al te zien. Daarvan was het onderste deel een gesloten paneel, dat dus de balkonvloer zou vormen.

Dakvensterbalkons

Aansluitend op het uitvouwbalkon hierboven, worden dakvensterbalkons gevormd door dakvensters met een kalf. Het onderste gedeelte vormt de glazen balustrade, het bovenste gedeelte wordt naar boven geopend en vormt daarmee een soort afdak. Net als bij het uitvouwbalkon, komen er uit de stijlen spijlen die de zijwangen vormen van de balustrade. De dakterrasvensters zijn 78/94/114 cm breed en kunnen in serie naast elkaar worden geplaatst.

>> Vind dakvensterbalkons op NBD-Online


Bronnen: productinformatie van leveranciers

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie