Gevelbescherming tegen vergipsing met geïmpregneerde bakstenen van Vandersanden

Baksteenproducent Vandersanden biedt als allereerste bedrijf op grote schaal dé oplossing tegen het fenomeen van witte uitslag op de gevel (zoutuitbloeiingen en vergipsing) en zorgt tegelijk voor betere bescherming tegen vervuiling.

Het gaat om geïmpregneerde bakstenen, een unieke techniek die gevelstenen waterafstotend maakt. Op deze manier blijven gevels langdurig mooi. Het procedé is nu volledig uitgerold en bewijst nogmaals hoe belangrijk innovatie en duurzaamheid zijn voor Vandersanden.

Duurzaamheid

Als baksteenbedrijf met duurzaam ondernemerschap in zijn DNA, ziet Vandersanden het als zijn taak om langdurig mooie bakstenen op de markt te brengen. De handvorm baksteen is de meest verwerkte gevelsteen in Nederland, België en ver daarbuiten. Gevels kunnen echter te maken krijgen met gevelontsiering door zoutuitbloeiingen of vergipsing. Met de karakteristieke handvorm-structuur bestaat op termijn tevens de kans op groenafzetting en vervuiling door regen en lucht. Vandersanden biedt nu de oplossing waarmee architecten en gebouw- en huiseigenaren kunnen instaan voor langdurig mooie gevels.

Unieke oplossing door jarenlang onderzoek

Vandersanden heeft de afgelopen jaren intensief gezocht naar een oplossing voor dit fenomeen. Als toonaangevende baksteenproducent ontwikkelde het bedrijf geïmpregneerde stenen, een procedé dat beschermt tegen witte uitslag en vervuiling reduceert. Door gevelstenen na het bakproces te bewerken met een speciale coating, maakt Vandersanden deze waterafstotend. De indringdiepte van het product bedraagt 5 tot 15 mm. Het impregneermiddel bevat geen giftige stoffen of stoffen die de baksteen kunnen schaden. Dit proces, hydrofuge genaamd, heeft geen effect op het aanzicht van de stenen.

De samenwerking met de KU Leuven heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van het product tot het rijp was voor de markt. In 2017 is de eerste geautomatiseerde impregneerlijn geïnstalleerd op de grootste productielocatie in het Belgische Spouwen. Daarna volgden stapsgewijs andere locaties in België en Nederland. Tegen het voorjaar van 2020 is ook de laatste fabriek in Hedikhuizen volledig uitgerust. Daarmee zet Vandersanden een nieuwe standaard voor de kwaliteit van zijn product.

De techniek van het impregneren bestond al in de sector van de dakpannen, maar Vandersanden is het allereerste bedrijf dat deze impregnering voor bakstenen zo grootschalig inzet. De ingrijpende investering van 35 miljoen euro onderschrijft de klantgerichte en duurzame visie van Vandersanden.

Langdurig mooie gevels

Vervuiling en vergipsing van de baksteen doet technisch gezien geen afbreuk aan de kwaliteit, maar het esthetische aspect van een gevel is ook heel belangrijk. Niet alleen de fabrikant, maar ook de architect, verwerker en bewoner heeft graag een mooi gebouw of huis, iets om trots op te zijn. Geïmpregneerde gevelstenen vermijden de witte gips-uitslag en dragen bij tot het verminderen van de vervuiling van gevels. Mocht er toch vervuiling of ontsiering ontstaan, dan kan de gevel ook beter worden gereinigd.

Jean-Pierre Wuytack, CEO bij Vandersanden: “Samen langdurig mooie gevels maken, dat blijft voor ons cruciaal. Dankzij een goede verwerking dragen we samen zorg voor het maximale resultaat. Wij zijn dan ook trots op deze innovatie, waarmee we meer dan ooit tonen dat we een sleutelpartner zijn voor bouwprojecten met mooie gevels.”

GEVEL 2020

Vandersanden heeft zijn innovatie voorgesteld aan het grote publiek tijdens GEVEL 2020, van 28 tot 30 januari 2020 in Rotterdam. GEVEL 2020 is de vakbeurs voor architecten, adviseurs, opdrachtgevers en bouwers, waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gevels te bewonderen zijn. Naast de geïmpregneerde stenen heeft Vandersanden er nog enkele andere noviteiten uit de doeken gedaan.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie