Smart Home - Automatisering in huis

De kinderschoenen allang ontgroeid

Je zit op je werk en je vraagt je af of er nog wel genoeg melk in huis is. Schakel dan via je mobieltje over naar de camera's ín je koelkast en je ziet inderdaad dat de melk op is. En dat niet alleen. Je kunt dat pak melk via een app direct bestellen en laten bezorgen. Ver-van-je-bed-show?

Deze koelkast bestaat al en kan uiteraard nog veel meer. Via het scherm in de deur kun je tijdens het koken zien wie er voor de deur staat en kan die goede serie op Netflix worden afgespeeld. En als de bezorger met de pak melk op de stoep staat, zie je dat op de app van het beveiligingssysteem en kun je de koerier toegang verlenen tot een luik, dat je vanaf je werkplek opent en sluit. In dit voorbeeld alleen al wordt duidelijk dat domotica veel comfort, gemak en veiligheid (beveiliging) te bieden heeft.

Connected home vs Smart home

Met veel apparatuur in huis, maar ook zaken als zonwering, gordijnen en dakramen, die automatisch worden bediend ontstaat er nog geen Smart home. Door juist verschillende losse koppelingen met elkaar in verbinding te brengen, ontstaat een Smart home. Een voorbeeld is dat als je de beveiliging van je huis inschakelt omdat je weg gaat, dat daarmee dan ook de thermostaat naar beneden wordt gezet, de geluidsinstallatie zich uitschakelt, de dakramen sluiten, de lampen uitgaan, maar dan uitgezonderd van die lampen die indruk geven dat je wél thuisbent.

Scenario's

Het is de combinatie van automatisch aangestuurde onderdelen waarin de Smart home zich onderscheidt en waar bewoners gebruik van maken. Lampen die automatisch bijschijnen als de rookmelder afgaat, dat het geluidniveau van je tv of stereo gedimd wordt als de deurbel gaat, dat de gordijnen open schuiven op het moment dat de wekker gaat of dat de robotstofzuiger aan de slag gaat als er niemand thuis is. Daarbij krijg je van de deurbel en de rookmelder ook een notificatie op je smartphone, dus je bent ook op de hoogte als je niet thuis bent. Het is aan de gebruiker zelf om te bepalen hoever je scenario's wilt doorvoeren. Liefhebbers van deze vorm van domotica hebben vaak een aangeboren handigheid om het ook allemaal daadwerkelijk te laten functioneren. Veel apparaten of onderdelen hebben een app waarin met scenario's kan worden gewerkt. Om uitgebreidere scenario's op te stellen, wordt vaak uitgeweken naar speciale software. Die software hangt dan weer nauw samen met het domotica basis station, oftewel de home controller.

Smart garden

In de tuin is er ook al het een en ander aan elkaar te koppelen. Uiteraard de tuinverlichting die aangaat als het begint te schemeren of juist werkt op bewegingsmelders. Maar ook dat de robotgrasmaaier wordt aangestuurd en de tuin automatisch beregend wordt op de momenten dat het smart weerstation daarvoor de opdracht geeft.

Home assistents

Die koddige speakers die we op dressoirs en tafels zien staan zijn in staat tot grootste dingen. Ze zetten onze uitgesproken wensen namelijk door naar de apparaten die erop zijn aangesloten, waarvoor we voortaan niet meer uit onze luie stoel hoeven te komen. Lampen worden gedimd, Netflix verschijnt op het scherm, gordijnen gaan dicht en ga zo maar door. Om ervoor te zorgen dat flarden uit een normaal gesprek tussen mensen niet ineens worden omgezet, als dat niet de bedoeling is, verlangt de home assistent wel dat je hem of haar op een bepaalde manier aanspreekt, vaak moet je dan je verzoek beginnen met de merknaam. Ook functioneren ze nog altijd het beste als ze in het Engels worden aangesproken. Een enkele assistent heeft wel een Nederlandse module, maar dat loopt lang niet altijd goed af.

Meer lezen over Domotica?

>> Domotica basisstations (home controllers)
>> Smart cities
>> Zorgdrones

Bronnen: productinformatie van leveranciers, gebruikersreviews op diverse forums

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie