Schuifdakramen

Schuif weg dat dakraam!

Met een dakraam komt er al veel licht en lucht op plekken, die daarvoor nog in het donker gehuld werden. Maar met een dakraam dat is weg te schuiven, haal je écht buiten naar binnen; er is tenslotte geen 'obstakel' meer door een dakraam dat toch in de vensteropening aanwezig blijft, ook als het open staat.

Horizontaal schuivende dakramen

Zoals in de normale vensters het horizontale schuifraam de standaard is, zo is dat ook in de schuifdakramen. Er zijn schuifdakramen leverbaar met vaste beglazing ernaast, zodat de schuifdelen over de vaste delen schuiven. De afmetingen kunnen behoorlijk zijn, zodat je bij het openschuiven zo naar het (dak)terras kan lopen. Maar ze kunnen ook het formaat aannemen van een gehele pui die opzij geschoven kan worden. Er zijn ook horizontale schuifdakramen leverbaar die over het naastgelegen dakoppervlak opzij schuiven. Deze zijn doorgaans kleiner van formaat en worden gebruikt als er minder breedte in het dakvlak beschikbaar is. Daarnaast is het ook mogelijk om slechts één raamdeel te laten schuiven. De bediening is handmatig of elektrisch en kan eventueel op domotica worden aangesloten.

Verticaal schuivende dakramen

Verticaal omhoog schuivende dakramen bestaan uit één of meerdere schuivende delen, met bovenaan één vast paneel. Bij het openen schuiven alle schuivende delen voor het vaste deel (van binnenuit gezien). Hiermee is ook een aanzienlijke hoogte te bereiken, zodat je onder het bovenste paneel door zo naar het (dak)terras kan lopen. Mits de kap daar de gelegenheid toe biedt.

Detaillering

Bij zowel een horizontaal als een verticaal schuivend dakraam hoort, vooral bij de grotere formaten, een behoorlijk frame-afmeting. Als er in nieuwbouw al rekening mee wordt gehouden, dan is het frame vrijwel geheel op te nemen en weg te werken in de totale dakopbouw. Wordt het schuifdakraam echter achteraf geplaatst, dan moet men rekening houden met een behoorlijk opbouw op het dak die goed zichtbaar is. Verder is het ook mogelijk om een zonnescreen op te laten nemen in de kozijnopbouw, voor als het in de zomer binnen tóch te warm wordt.

Veiligheid

Uiteraard moeten de voorschriften omtrent doorvalveiligheid in acht worden genomen. Daar waar nodig moeten balustraden of andere voorzieningen worden toegepast die doorvallen of naar buiten vallen niet mogelijk maken. Waar precies veiligheidsglas moet worden toegepast, lees in ons thema-artikel Veiligheidglas.

Leveranciers

In Duitsland zijn er meerdere firma's te vinden die de schuifdakramen leveren, in Nederland blijft het bij één tot twee leveranciers.

« Nieuws overzicht