Afwerkvloeren

Praktisch, maar óók mooi

Gewoonlijk wordt er bovenop de dekvloer een doelgerichte vloerafwerking aangebracht. Harde afwerkvloeren worden daarbij nog als bouwkundig onderdeel van het gebouw beschouwd, parket en vloerbedekkingen hebben een veel kortere levensduur en worden tijdens de economische levensduur van een gebouw nogal eens vervangen. Onderstaande vloerafwerkingen zich goed laten combineren met vloerverwarming, met uitzondering van de epoxy gietvloer.

Tegelvloeren

De afmetingen, kleuren en patronen van keramische tegels is eindeloos. Voor verwerking op de vloer kun je kiezen voor cement of voor lijm. Als de dekvloer voor toepassing van tegels niet vlak genoeg is afgerijd, worden tegels in cement gelegd waarmee oneffenheden opgevangen kunnen worden. Daarmee wordt de totale afwerkdikte wel groter dan bij verlijming.

Als vloertegels op een houten ondervloer worden verwerkt, bijvoorbeeld bij renovatie, is het nodig om een losliggende tussenvloer te realiseren. Dit kan door middel van een kunststof folie of met toepassing van bijvoorbeeld een zwaluwstaartvloer.

Afhankelijk van het te betegelen oppervlak, de ondergrond en de maximale belasting moet bij een tegelvloer rekening met dilataties worden gehouden.

Op zoek naar egalisatiemiddel of tegellijm? >> Vind het op NBD-Online
Natuursteen en composiet stenen vloeren

Natuurstenen vloertegels worden vanwege de enigszins wisselende tegeldiktes altijd in cement gezet. De cementsoort en mortelsamenstelling is afhankelijk van de soort natuursteen. De steensoort is weer afhankelijk van de vloerbelasting , gebruiksfrequentie van de vloer en de smaak van de ontwerper of gebruiker. Kwartsiet, leisteen, marmers, basaltlava en kalksteen behoren tot de veel toegepaste steensoorten voor natuurstenen vloertegels.

Natuursteencomposieten worden ook gebruikt voor vloertegels. Mengsels van gruis, kleurstof en een bindmiddel zorgen voor een nieuw scala van kleuren, oppervlaktestructuren en afmetingen. Composiettegels zijn meer geschikt voor verlijming door de constante dikte van de tegels.

Steentapijt

Voor een steentapijt worden kleine grindkorreltjes met een epoxy kunsthars gebonden. Deze afwerkvloer heeft een open structuur, doordat er de grindkorrels nooit naadloos op elkaar aansluiten en er daardoor veel kleine gaatjes ontstaan. Voor geluidsabsorptie is dat wellicht wenselijk, vanuit het oogpunt van schoonmaak niet. Voor dat laatste doel is het mogelijk om een steentapijt af te werken met een transparante coating die de kleine gaatjes tussen de grindkorreltjes opvult. Daarmee ontstaat er een vlakke gladde vloer waar vuil en vocht niet in kunnen doordringen en die makkelijk is schoon te houden. Een steentapijt lijkt wel een beetje op een troffelvloer (zie onder Gietvloeren), maar in een steentapijt zijn de korrels groter en is daardoor ook dikker (doorgaans 6-10 mm).

Gietvloeren
Op zoek naar een product? >> Gietvloeren en aanverwante op NBD-Online
Epoxy

Een epoxyvloer is een type gietvloer. De epoxyvloer is oorspronkelijk uitgevonden voor de industrie. Sinds een kleine 10 jaar krijgt epoxy ook de aandacht van interieurarchitecten. Een epoxyvloer is een naadloos vloersysteem. Epoxysystemen bestaan uit twee bestanddelen, namelijk epoxyhars en een harder. Als die worden samengevoegd begint de verharding. Andere componenten kunnen worden toegevoegd, die wel of niet mee reageren, maar op de verharding geen invloed uitoefenen. Ze beinvloeden daarentegen wel de uiteindelijke eigenschappen. De verwerkbaarheid is vrij moeilijk door de hoge viscositeit, vooral bij een hoge vulgraad. Een epoxyvloer is na circa 2 dagen beloopbaar en na één week gebruiksklaar. Het materiaal is vloeistofdicht, eenvoudig in het onderhoud en kan in elke kleur en kleurcombinatie gemaakt worden.

Polyurethaan

Voor vloeren wordt polyurethaan in twee componenten toegepast. Door verschillende mengverhoudingen kunnen veel eigenschappen verkregen worden, van hard en bros tot zacht en elastisch. De uithardingskrimp kan door vulstoffen goed gereduceerd worden. Tijdens het aanbrengen moet heel goed worden geventileerd om giftige dampen af te voeren. De verwerkingstijd van polyurethaan is kort en wordt daarom veelal fabrieksmatig verwerkt. Vanwege de elastische eigenschappen word PU-vloeren vaaak toegepast als sportvloer. Belopen is na 2 dagen mogelijk, ingebruikname na één week.

Aan een PU-gietvloer kunnen flakes worden toegevoegd. Dat zijn vlokken die in allerlei kleuren aan het mengsel worden toegevoegd, wat een levendiger eindresultaat oplevert. De vlokken kunnen qua kleur ook contrasteren met het gietmengsel, waarmee de mogelijkheden eigenlijk schier oneindig worden.

Een ESD-veilige vloerafwerking (Electro Static Discharge) die elektrisch geleidend is, zoals een polyurethaan vloercoating, geeft een lage persoonsoplading af (LBVG, Low Body Voltage Generation).

Troffelvloer

Een andere variant van een gietvloer is een troffelvloer. Omdat hiervoor heel fijngemalen korrels van grind of kwarts worden gebonden met een epoxy kunsthars, wordt het oppervlak afgewerkt met een troffel - vandaar de naam. Een troffelvloer is door het hoge gehalte harde grondstof minder krasgevoelig dan een kunststof gietvloer. Een troffelvloer is dunner (tot 2 mm) dan een steentapijt vloerafwerking. Troffelvloeren worden aangebracht door vakmensen.

Vloerverf, egaline, betonlook

De dekvloer de dekvloer laten, of tenminste de meest estetische kant daarvan benadrukken, is natuurlijk ook een optie.

Vloerverf kan niet alleen een houten vloer enorm opknappen, met betonverf krijgt de cementdeklaag ook een metamorfose. Vloerverf moet tegen een stootje kunnen omdat vloeren mechanisch worden belast door het dagelijks gebruik. Vaak lijken betonverfen voor vloeren dan ook op vloercoatings op basis van epoxy of polyurethaan. Met vloerverf worden oneffenheden of kleine niveauverschillen niet vereffend en zullen zichtbaar blijven.

Egaline wordt van oorsprong gebruikt als tussenvloer, om de nog te ruwe cementdekvloer af te werken voor een afwerkvloer waar een uitermate glad oppervlak voor nodig is, zoals een gietvloer of linoleum. Egaline is een zelfnivellerende vloeistof op basis van cement en kunsthars waardoor een erg sterke maar toch flexibele afwerking ontstaat. Bepaalde soorten egaline kunnen ook worden gebruikt op houten vloeren, die dan wel goed kierdicht moeten zijn. Een egalinevloer is af te werken met een vloerverf of een transparante coating. Met dat laatste behoudt de egalinevloer zijn betonlook en industriële karakter, maar is toch beschermd tegen inwerking van vocht.

Betonlook hebben we al vermeld bij de egalinevloeren. Maar betonlook is ook te creëeren met een gietvloer waarin twee kleuren kunsthars worden gemengd, die tijdens het aanbrengen zorgen voor subtiele kleurschakeringen. Met een gietvloer ben je na het aanbrengen klaar, er hoeft geen beschermingslaag meer overheen. Een gietvloer is wel een specialisme en wordt vaak door vakmensen uitgevoerd. Een egalinevloer zou je zelf nog aan kunnen brengen. Tot slot is het ook mogelijk om met vloertegels een betonlook in huis of werkruimte te creëeren. Over het algemeen worden daar vloertegels voor gebruikt die behoorlijk van formaat zijn en die met een minimale voeg worden gelegd.

Geraadpleegde bronnen: productinformatie van leveranciers en fabrikanten, marmeren vloer op Maxpixel, epoxy vloercoating op Flickr

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie