Milieuvriendelijke kit

Kit onder de 'groene' loep

Waterdicht en luchtdicht bouwen is geen sinecure. We ontkomen er niet aan om naden en voegen af te werken met kit. Daarnaast worden montagekitten ook gebruikt om onderdelen te monteren. Het is gelukkig wel degelijk mogelijk om duurzaamheid hoog in het vaandel te houden, tot in de kleinste naden.

Foto: Dominic Alves op Flickr

Oplosmiddelvrije kitten

Siliconenkit op azijnzuurbasis

Siliconenkit op azijnzuurbasis wordt breed aangeboden op de markt. Het verschil met andere siliconenkit is dat door de azijnzuurbasis geen chemische oplosmiddelen meer nodig zijn. Deze kitsoort behoort net als de reguliere siliconenkit tot de sanitaire kitten, waarmee badkamers, keukens en tegelwanden worden afgekit. In deze categorie kitten wordt verder nog onderscheid gemaakt in het gehalte aan methylethylketoxime (MEKO, maar ook wel 2-butanonoxim genoemd) dat een siliconenkit bevat. Deze stof staat als verdacht kankerwekkend te boek. Siliconenkitten van VLK-leden waarvan kan worden aangetoond dat ze minder dan 1% van deze stof bevatten, hebben het label 'low-MEKO' of 'no MEKO'.

Op zoek naar siliconenkit op azijnzuurbasis? >> Vind het op NBD-Online
Acrylaatkit

De basis van een acrylaatkit is een acrylaatharsdispersie die als minuscule deeltjes acrylaat verdeeld wordt in water (disperseren). Verharding van deze kitsoort is gebaseerd op het verdampen van het water. Dat gaat bij hogere temperaturen dus sneller dan bij lage. Droging bij lagere temperaturen is beter vanwege krimp, maar de kitnaad zal dan toch nog enigzins krimp vertonen. Acrylaatkitten zijn overschilderbaar en worden daarom veel voor houttoepassingen gebruikt.

Kit op basis van MS polymeer

MS polymeer staat voor 'Modified Silane Polyether' en de kit is op basis van gemodificeerde silaanmoleculen; silaan is een siliciumverbinding. Het grote voordeel van deze klasse polymeren is dat ze de goede eigenschappen van siliconen combineren met die van polyurethanen. Deze kitsoort is overschilderbaar met verf op basis van oplosmiddelen maar ook met verf op waterbasis, dit in tegenstelling tot siliconenkit. Verder is deze kitsoort vrij van isocyanaten, oplosmiddelen en siliconen en wordt aangeboden met het BREEAM en LEED label.

Tot deze groep behoren ook de SPUR-kitten (silaan gemodificeerd polyurethaan, SPUR). SPURs zijn polyetherketens die eindigen met silaan en polyurethaan. In Nederland is er  SPUR-polymeer kit op de markt voor het afdichten van beglazings- en aansluitvoegen en voegen van kozijnomtrekken. Het product is vrijwel reukloos en ook vrij van isocyanaten, siliconen en oplosmiddelen. Na het aanbrengen reageert de kit met het vocht uit de lucht en vormt een duurzaam rubber. Overschilderbaar met zowel alkydhars verven en beitsen als watergedragen verven.

Natuurlatex kit

Een andere kit op de markt bestaat hoofdzakelijk uit natuurlatex. Andere bestanddelen zijn boomhars, caseïne, talk, cellulose en water. Natuurlatex is het dikke, melkwitte sap van de Braziliaanse rubberboom. Caseïne is een eiwit dat in melk voorkomt en dus dierlijk is. Deze kitsoort wordt hoofdzakelijk gebruikt om dampremmende lagen op basis van papier luchtdicht te verlijmen.

De recycling van kitkokers

De invloed van kitkokers op de recycling van kunststof is niet te onderschatten en zorgt dan ook regelmatig voor problemen. Ongewild komen er lege of nog half gevulde kitkokers in de recyclingcyclus terecht waardoor het granulaat niet zuiver is en machines vast lopen. Doordat mensen kitkokers bij het reguliere afval gooien, maar ook doordat ze denken dat het bij plastic afval mag, gevolgd door de kokers die er bij de handmatige selectie bij de sorteerder onbedoeld erdoorheen glippen, komt er teveel kit in de keten terecht. Door de hoge temperaturen die gebruikt worden om eindproducten van het granulaat te produceren, smelten de siliconen, acrylaten als andere rubberachtige substanties die in het granulaat terecht zijn gekomen veel eerder, waardoor het productieproces gestopt moet worden om apparatuur schoon te maken. Daarnaast zorgt het voor een lagere kwaliteit granulaat, die productfouten tot gevolg hebben.

Jaarlijks worden er een slordige 3,5 miljoen kitkokers verkocht door de doe-het-zelf-branche. Daarnaast gaan er per jaar tientallen miljoenen kitkokers bij professionels doorheen. Geen enkele kitsoort is ecologisch of circulair. Producenten gebruiken nog niet allemaal afdanksymbolen op de kokers die duidelijk maken of de kitkoker tot huishoudelijk afval, restafval (plastic) of chemisch afval behoort.

Geraadpleegde bronnen: productinformatie van leveranciers en fabrikanten, Kitkokers in een circulaire economie, Vereniging lijmen en kitten, Eco-logisch

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie