Design infraroodverwarming van glas

Al sinds begin jaren ’80 produceert ETHERMA in Oostenrijk elektrische verwarmingen. Waar vroeger elektrische vloerverwarming het hoofdproduct was, neemt nu infraroodverwarming een steeds grotere plaats in.

 

Ruim 10 jaar geleden is de ontwikkeling gestart van de LAVA infraroodpanelen. In eerste instantie werd gedacht aan toepassingen als aanvullende verwarming, bijvoorbeeld in badkamers. Daarom speelde het design een belangrijke rol. In tegenstelling tot wat de meeste aanbieders leveren, maakt ETHERMA geen gebruik van een raamwerk of lijst waarin een glasplaat is bevestigd. De LAVA infraroodpanelen hebben het zogenaamde infinity design. En dat is vrij uniek, omdat het niet eenvoudig uit te voeren is.

 

Design en ontwikkeling

Na het eerste design en de productie van de eerste series, moesten een aantal kinderziektes opgelost worden. De belangrijkste betrof de wijze van bevestigen van het glaspaneel met het verwarmingsdeel. Na diverse praktijktesten is dat met de LAVA 2.0 zeer goed gelukt, zodat het paneel mooi vrij ogend aan de wand hangt.

De panelen zijn leverbaar in verschillende kleuren glas en om het nog persoonlijker te maken, ook te voorzien van een bedrukking, bijvoorbeeld met een foto of kunstwerk. Verschillende kunstenaars hebben speciaal voor ETHERMA ontwerpen gemaakt voor de LAVA.

Het 6 mm dikke veiligheidsglas is bovendien voorzien van afgeronde hoeken, wat het paneel een nog fraaiere uitstraling geeft.

 

Infraroodverwarming

Infraroodverwarming staat inmiddels sterk in de belangstelling door de energietransitie. Deze wijze van all electric verwarmen spreekt aan door een hoog comfort bij een lagere omgevingstemperatuur, waardoor er bespaard wordt op energie.

Voor een optimale werking moet een infraroodpaneel vrij kunnen stralen, daarom wordt het paneel op een prominente plaats aan de wand of plafond gemonteerd. Een paneel dat in zicht zit dient er ook mooi uit te zien. Daarom gaan naar de mening van ETHERMA comfort en design hand in hand met elkaar.

 

LAVA 3.0

Inmiddels wordt hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de LAVA infraroodverwarming. Een belangrijk item voor de komende jaren is circulariteit. Voor de LAVA 3.0 wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk hergebruik van materialen en een zo lang mogelijke levensduur. Om die reden wordt ook opnieuw de constructie bekeken en daarmee ook de wijze van bevestiging van het glaspaneel aan het verwarmingsdeel. De montage, demontage en repareerbaarheid worden hiermee verbeterd, waardoor de LAVA infraroodverwarming niet alleen duurzaam in gebruik is, maar ook duurzaam geproduceerd wordt.

 

Voor meer informatie bezoek onze NBD-productpagina.