Saval brengt fluorvrije schuimblusser op de markt

Doorbraak: 100% PFAS-vrije schuimblussers

Schuimblussers zijn onmisbaar. Met 6 liter schuim kun je namelijk een brand blussen waar de brandweer maar liefst 25 liter water voor nodig heeft.

Maar om goed te werken, had schuim wel altijd een speciale fluorverbinding nodig. De toevoeging van fluor aan blusschuim zorgt voor ongekende blusprestaties. Dat is niet de fluor die in tandpasta zit, maar een chemische fluorverbinding die behoort tot de PFAS familie en vergelijkbaar is met de anti-aanbaklaag van pannen. Die fluorverbindingen zijn heel sterk, maar breken niet af als ze via het oppervlaktewater in het milieu terecht komen.

Onzichtbare vervuiling

Vanaf de jaren '70 is de zorg voor het milieu steeds vanzelfsprekender geworden. Helaas beperkt die zorg zich vaak tot zichtbare vervuiling en aantasting. Iedereen snapt dat je moet ingrijpen als bossen afsterven, rivieren dichtslibben met vuil en de oceanen vervuild raken met plastic afval.

Onzichtbare vervuiling als gevolg van door de mens gecreëerde chemische stoffen veroorzaakt een langzame, maar op termijn even ernstige aantasting van ons leefmilieu. Bekende voorbeelden zijn resten van medicijnen, bestrijdingsmiddelen en coatings. Maar ook fluorverbindingen uit blusschuim worden steeds vaker teruggevonden op plaatsen waar ze niet thuishoren.

Persistent en bio-accumulerend

Een stuk plastic is gemakkelijk op te ruimen en veel andere materialen worden door de natuur zelf afgebroken. Dat geldt niet voor PFAS stoffen, ze zijn persistent. Bovendien zijn ze bio-accumulerend: ze hopen zich op in de vetweefsels van dieren. Daardoor kan langdurige blootstelling aan - op zichzelf - ongevaarlijke hoeveelheden toch leiden tot gezondheidsschade. En via deze dieren kunnen ze uiteindelijk zelfs in de menselijke voedselketen terecht komen.

Innoveren voor het milieu

Met het blusvermogen als primaire uitgangspunt hebben we herhaaldelijk het fluorgehalte in onze schuimblussers verder aangescherpt om deze milieubelasting te minimaliseren. In 1999 stond Saval aan de wieg van het Milieukeur op schuimblussers, met als belangrijkste doel het verder terugdringen van het gehalte fluorsurfactants. Een eerste mijlpaal was een brandblusser met een fluorgehalte minder dan 0,07% in het blusschuim. Door voortdurend onderzoek en ontwikkeling werd dit gehalte later teruggedrongen tot minder dan 0,025%.

Milieu versus blusvermogen

Door de jaren heen werd steeds meer duidelijk over de negatieve effecten van PFAS in het milieu. Echter verder terugdringen van het fluorgehalte bleek niet mogelijk zonder onaanvaardbare aantasting van het blusvermogen. Daarom zag in 2013 de Bioclass High Rating brandblusser met gescheiden schuimopslag het licht. Deze blusser combineerde een ongekend hoog blusvermogen met een veilige opslag van de fluorsurfactants in een hermetisch gesloten container welke apart afgevoerd kon worden aan het eind van de levensduur.

Nu is het tijd voor de volgende stap. Mede dankzij de jarenlange intensieve samenwerking met materiaaldeskundigen van TNO is het ons nu gelukt om als eerste de gewenste fluorvrije schuimblusser op de markt te brengen. En dat is goed nieuws, vooral voor het zeeleven.

Ingrijpen

De wereldwijde vervuiling door fluorchemicaliën is nu nog beperkt, maar als we niets doen dan zullen de concentraties verder oplopen en ook een gevaar gaan vormen voor de gezondheid van de mens. De enige optie is voorkomen dat PFAS in het milieu terechtkomt. Dankzij de nieuwe technologie van Saval kun je daar zonder enige inspanning of grote investeringen aan bijdragen.

Het nieuwe Bioclass F3 blusschuim is 100% fluorvrij, zonder in te leveren op het blusvermogen, op zowel vaste stoffen als vloeistoffen. Het blusschuim heeft volledig respect voor ons leefmilieu zonder concessies te doen aan brandveiligheid.

Wanneer toch fluor?

Om bovengemiddelde brandrisico’s het hoofd te kunnen bieden is fluor in schuimblussers nog steeds gewenst. Voor de overige 90% van alle gevallen is fluor overbodig en een duurzame keuze is nu voorhanden.

Bij twijfel brengen we graag je brandrisico in kaart. Valt je brandrisico niet in de categorie ‘bovengemiddeld’, dan is het fluor in je schuimblussers een overbodige toevoeging. Met Bioclass F3 is de keuze eenvoudig: kies voor veilig én kies voor ons leefmilieu.

Een gedeelte van de opbrengst van elke verkochte Bioclass F3 schuimblusser, doneert Saval aan stichting Sea First. Met dat geld kunnen de vrijwilligers van de stichting op scholen en universiteiten voorlichting geven over het redden van de oceaan.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie