Solatube helpt dieren veilig over te steken

N18 autoweg - dichte faunatunnels voor dierveilige oversteek

Rondom autoweg N18 bevinden zich de natuurgebieden de Slangenburg, de Wrange en Montferland. Vanwege deze autoweg zijn de gebieden niet meer met elkaar verbonden.

Vijf dichte faunatunnels bieden de oplossing om de gebieden weer met elkaar te verbinden en de dieren weg te houden van het verkeer op de weg.


Vraagstuk

Voorwaarde vanuit de opdrachtgevers Gemeente Doetinchem en Rijkswaterstaat was dat de faunatunnels langdurig zouden blijven functioneren. De dichte tunnels moeten volledig afgesloten en onder het wegdek worden aangelegd.

Reptielen in Nederland hebben een geringe grootte, wendbaarheid en klimvermogen. Ook stellen reptielen zeer hoge eisen aan faunavoorzieningen. Daarnaast zijn consequent onderhoud en beheer van groot belang voor het goed functioneren van faunapassages. De opdrachtgever wilde met daglicht ervoor zorgen dat de tunnel overdag interessant zou zijn voor reptielen, amfibieën, egels en dassen.

Oplossing

Vanwege de lengte van de tunnel is gekozen om 3 Solatube daglichtsystemen te monteren per tunnel. De systemen die hier zijn toegepast zijn de prefab faunasystemen met een diameter van 35 cm met een ronde montageplaat. De positionering is als volgt: één vrijwel aan het begin, één in het midden en één aan het einde. De dieren die zich door de tunnel verplaatsen houden op deze manier altijd het gevoel het einde van de tunnel te zien.

Doordat het systeem geheel prefab wordt geleverd, is de installatie op locatie gemakkelijk. Daarnaast zijn de systemen onderhoudsarm; ideaal bij moeilijk bereikbare plekken als autowegen. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd of de faunatunnels naar wens functioneren en hieruit blijkt dat de faunatunnels met veel regelmaat gebruikt worden.

Heeft u een vraagstuk op het gebied van infrastructuur? Neem vrijblijvend contact op met daglichtprofessionals van Techcomlight!

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie