Vlakkelichtkoepel: als hoge geluidsreductie gewenst is

Heel veel beter dan een kunststof lichtkoepel

Er zijn steeds meer plaatsen waar omgevingsgeluid van bijvoorbeeld een drukke weg of spoorwegovergang hinderlijk is. Ook het geluid van harde regenbuien kan storend worden.

Gelukkig hebben de isolatieruiten (HR++ of Triple glas) in de vlakkelichtkoepel een uitstekende geluidsreducerende werking. Afhankelijk van de dikte van de ruit, wat weer afhankelijk is van de afmeting, kan een geluidsreductie worden behaald van 35-38dB.

Een traditionele kunststof koepel heeft een geluidsreductie van tussen de 22 en 28 dB(A). Aangezien geluid wordt gemeten op een logaritmische schaal betekent elke extra 10 dB(A) reductie een halvering van het geluid dat doorgelaten wordt t.o.v. de referentiewaarde (d.w.z. waarmee je het vergelijkt). 20 dB(A) verschil betekent dan dat het geluid voor 75% meer wordt tegengehouden t.o.v. waarmee het wordt vergeleken.

Extra: geluidreducerende folies

Voor sommige situaties is goed niet goed genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een omgeving in de buurt van een vliegveld. Of een geluidsstudio die geen hinder mag opleveren. In die gevallen is het slim om af-fabriek de gelaagde binnenruimte van zogenaamde SoundControl folies te laten voorzien. Die hebben dezelfde functie als de ‘gewone’ PVB-folies (tegenhouden UV-straling tegen en letselveilig), maar zorgen daarnaast voor extra geluidsreductie. Uiteraard zijn ook de SoundControl folies transparant.

Omgevingslawaai is schadelijk

Geluid door omgevingslawaai kan het woongenot verstoren en zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. De Rijksoverheid schrijft hierover op haar website: ‘Omgevingslawaai is de belangrijkste veroorzaker van slaapstoornissen. Ook kan geluidsoverlast leiden tot hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.’ Het is daarom van belang om te kiezen voor een lichtstraat of lichtkoepel met isolatieglas. Het glas neemt een groot gedeelte van het omgevingslawaai weg.

Passiefhuis Daklicht is getest

Door onafhankelijk testinstituut IFT Rosenheim (München) zijn geluidsreductie metingen uitgevoerd op 3 verschillende uitvoeringen van de nieuwste vlakkelichtkoepel: het PassiefhuisDaklicht. Met zeer goede uitkomsten, respectievelijk: 34, 38 en 40 dB(A) geluidsreductie. Goed om te weten is dat dit de waardes zijn over het gehele daklicht dus inclusief opstand. Let daar op wanneer u verschillende producten met elkaar vergelijkt.

« Nieuws overzicht

NBD-Online gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie