Wand- en plafondsystemen met nano-perforatie zorgen voor akoestisch comfort

Sterk geluidsabsorberende plafond- en wandpanelen (aw 0,95) dankzij houtfineer toplaag met microscopische perforaties

Hunter Douglas lanceerde dit voorjaar een innovatief assortiment wand- en plafondsystemen met nano-perforatie. De houtfineer panelen bevatten talloze microscopische perforaties (Ø 0,5 mm), die hoge akoestische prestaties mogelijk maken zonder afbreuk te doen aan de esthetische kwaliteit.

De nano-perforaties in het houtfineer zijn zo klein dat ze op geringe afstand al niet meer waarneembaar zijn met het blote oog, in tegenstelling tot normale, zichtbare perforaties die een grotere diameter hebben, meestal zo’n 5 tot 10 mm. De nano-geperforeerde panelen hebben een geteste geluidsabsorptie tot αw: 0,95 en NRC: 0,90. Standaardperforaties komen over het algemeen uit op αw: 0,75 respectievelijk NRC: 0,75. Met de nano-geperforeerde panelen beantwoordt Hunter Douglas de groeiende vraag van architecten naar akoestische en esthetische wand- en plafondoplossingen. Daarbij zijn de nano-geperforeerde panelen duurzaam, veilig en eenvoudig te installeren en onderhouden.

Stanstechniek

De akoestische panelen met nano-perforatie bestaan uit een samenstelling van brandvertragend MDF (16 mm), een zwart akoestisch vlies en een toplaag van houtfineer (0,5 mm) aan weerszijden. In de toplaag worden microscopische perforaties gestanst met een diameter van 0,5 mm. Het MDF krijgt grotere perforaties (Ø 10 mm).

De toplaag lijkt door de microscopische perforaties ongeperforeerd en dekt de grotere perforaties in het MDF als het ware af. Dit biedt de mogelijkheid om de perforaties in het MDF groter te maken en zo vergroten we het geluidsabsorberende vermogen. De stanstechniek, die afwijkt van de gangbare perforatietechnieken, leidt tot een betere kwaliteit van de perforaties. Doorgaans wordt geperforeerd door met naalden te prikken, maar hierdoor duw je het hout enkel opzij en dat plooit daarna weer terug, wat ten koste gaat van de absorptie. Door te stansen duw je het hout er helemaal uit.

Ontwerpvrijheid

Het assortiment panelen biedt architecten een grote mate van ontwerpvrijheid. Ten eerste heeft de architect de keuze uit meer dan 40 fineersoorten en dat is uniek vergeleken met concurrenten. Bovendien koopt Hunter Douglas zelf fineerboeken in en bundelt die tot grote vellen, waardoor architecten de kwaliteit en uitstraling mee kunnen bepalen. Denk aan de grootte van de vlam en mate van noesten. De meeste aanbieders kopen voorgefineerde platen in waardoor die mogelijkheid ontbreekt.

Wand- en plafondpanelen zijn ook beschikbaar in diverse standaardafmetingen (600 x 600 mm, 1200 x 600 mm, 1800 x 600 mm, met een maximum voor wandpanelen van 2780 mm lengte) en zijn op aanvraag op maat te verkrijgen. Hunter Douglas biedt verder de keuze uit diverse afwerkingen, waarbij naast een standaard UV-lak kan worden gekozen uit verschillende glansgraden en pigmentlak (bv. white wash). Tenslotte is het mogelijk om, afhankelijk van zichtbaarheid van de voeg, diverse uitvoeringen te selecteren: verdekt, semi-verdekt of open voeg.

De nano-geperforeerde panelen zijn brandveilig (B-s2, d0 volgens EN 13501-1) en duurzaam. Voor de productie van het edelfineer wordt het beste deel van de stam spaarzaam gebruikt. Na gebruik (doorgaans einde levensduur van een gebouw) kunnen de panelen worden gerecycled en gebruikt worden als grondstof voor nieuwe panelen.

Plafondpanelen worden gemonteerd in een T-24 grid, wandpanelen worden met speciale clips bevestigd op een regelwerk. Na installatie bieden alle systemen volledige toegang tot het plenum, doordat alle panelen individueel uitneembaar zijn.

Eerder verschenen: Akoestische houten wand- en plafondpanelen met nano-perforatie.
« Nieuws overzicht