Ekotex ontwikkelt ecologische, duurzame en circulaire verf- en behangsystemen

Hoe kunnen we als EKOTEX Wandafwerking de zogeheten afvalberg reduceren om de wereld waarin we leven gezonder te maken? Dat was de vraag die wij ons 5 jaar geleden stelden.

 

Na 25 jaar actief te zijn binnen de verfbranche wilden we onze kennis en ervaring gebruiken voor het ontwikkelen van ecologische, duurzame en circulaire verf- en behangsystemen.

De focus in de branche ligt vooral op de energietransitie en in geringe mate op een zero-waste beleid en de negatieve milieu-impact van producten. Er moet veel meer aandacht komen voor de gezondheid van mens en milieu en de enorme hoeveelheid afval.

 

Circulair bouwen

Onder de naam EKOTEX Wandafwerking bieden we vandaag de dag (biologisch) circulaire producten aan. Net als bij recycling hergebruiken we de producten maar dan wel op een efficiënte en gezonde manier. We gebruiken alleen producten met een duurzame samenstelling. De grondstoffen moeten ruim voorradig zijn en indien niet voorradig, op een ecologische manier kunnen aangroeien. Kortom: circulaire producten bieden uitkomst om de afvalberg te reduceren. Daarom hebben we onze producten C2C laten certificeren. Maar wat betekent dat nu voor het circulaire bouwen?

 

Wat betekent C2C?

Cradle to Cradle productcertificering vereist een radicale verandering in het denkpatroon over hoe een product wordt ontworpen, waarvan het wordt gemaakt en wat er na het gebruik mee gaat gebeuren.

De kwaliteitsaspecten zijn onderverdeeld in 5 kernthema’s: veilig en gezond materiaalgebruik, hergebruik van materialen, hernieuwbare energie en CO2-management, verbetering waterkwaliteit en sociale aspecten. De realisatie van continue ‘gesloten’ kringlopen van materialen in een ‘circulaire economie’ maakt hiervan onderdeel uit. Wij zijn aangesloten bij de C2C-bouwgroep in Nederland, en samen met alle partners maken wij werk van de circulaire economie.

 

Bio-based coating

Het glasweefselbehang van EKOTEX dat we hebben ontwikkeld bestaat voor 100% uit minerale materialen en een bio-based coating op basis van zetmeel. De minerale grondstoffen bestaan voor het grootste deel uit zand. Geen rivierzand want dat wordt veel gebruikt in de bouw en dat wordt schaars.

De nieuwste lijn van EKOTEX is ECO-Vlies: een paper-based vlies dat bestaat uit 100% gerecycled papier en 100% gerecyclede textielvezels. Het materiaal is circulair en kan in combinatie met Graphenstone verf weer worden gerecycled. Voor het meest duurzame resultaat adviseren wij EKOTEX wandbekleding te schilderen met Graphenstone muurverf, een biologisch circulaire, sterke en unieke verf dankzij het toegevoegde mineraal Grafeen. De verf is door deze toevoeging niet alleen slijtvast maar zuivert ook de lucht. Het is dan ook niet voor niets dat dit product beschikt over een Cradle to Cradle Gold certificaat. Het product is op basis van gezonde grondstoffen, CO2-neutraal, 100% ecologisch en voor 65% recyclebaar.

 

Samenwerken als sleutelwoord

Binnen ‘circulair bouwen’ is het sleutelwoord ‘samenwerken’. Samenwerken met alle partijen uit de bouwketen is belangrijk om al in een vroeg stadium de juiste keuzes te maken. In Nederland wordt alleen al 10 miljoen kg verf verbrand, en dat is nergens voor nodig.

Graphenstone verf kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe verf, als meststof voor landbouwgrond en als grondstof voor kalk-hennep muren. De bouw bestaat uit componenten die alleen circulair blijven als deze op elkaar zijn afgestemd.

 

Gevolgen van een gezonde werkomgeving

Wij doen er alles aan om de bebouwde omgeving zo gezond mogelijk te maken. Niet voor niets want uit onderzoek blijkt dat de mens in een gezonde werkomgeving beter presteert, gemotiveerder is, minder vaak ziek is en bovendien een stuk gelukkiger is!

Kortom: het realiseren van gezonde gebouwen is uiteindelijk goed voor de mens, maar ook voor de wereld waarin we leven en de toekomstige generatie. Onder de naam #paintdifferent zijn we een campagne aan het voeren om gebruikers meer bewust te maken van een gezonde leefomgeving.

 

Benieuwd naar EKOTEX Wandafwerking? Bezoek dan www.ekotexwandafwerking.nl of www.graphenstone-benelux.com.